Bron: Unsplash

1 november 2023

Zie jij het al? Óf... heb je het nog niet door?

'Je gaat 't pas zien…, als je het doorhebt', aldus Cruijff. Het is de slogan van het project waar het team op de foto haar tanden in mag gaan zetten. Het vraagstuk dat ze, samen met technische bedrijven willen oplossen is: hoe voorkom je dat zij-instromers, uitstromers worden. In de praktijk blijkt dat helaas vaak het geval. Maar hoe kán dat?

Maak van zij-instromers geen uitstromers
Zij-instromers kunnen het tekort aan technisch personeel goed opvangen. Maar dan moeten ze wel kunnen integreren in een organisatie. Werkgevers die meedoen aan het project gaan deze uitdaging aan. Samen met de deskundigen die verbonden zijn aan het traject kijken ze kritisch naar de elementen binnen de cultuur op hun werkvloer, die het behouden van zij-instromers in de weg staan. En daar blijft het niet bij; het projectteam wil het oplossen met goede begeleiding en praktische tools.

Je Gaat Het Pas Zien   Team Op Trap   V2

Projectteam "Je gaat 't pas zien..."

Blinde vlekken en bewustwording
Technische bedrijven staan in principe wel open voor zij-instromers en zien ook het belang van diversiteit en inclusiviteit voor hun toekomst, maar ze worstelen met het duurzaam inzetbaar maken van nieuwe doelgroepen. En als na een aantal pogingen het succes uitblijft, is de rek er al snel uit. 'We hadden alles goed geregeld, maar deze persoon kwam nooit op tijd, paste zich niet aan, kon niet tegen een grapje, etc.'. De volgende keer kijk je wel uit voor je weer zo'n "experiment" aangaat. Maar is dat wel terecht? Heb je je als werkgever, leidinggevende of collega weleens kritisch afgevraagd welke ongeschreven regels, taalgebruik, gewoontes en gebruiken op jullie werkvloer drempels kunnen vormen voor zij-instromers? Spoiler: nee. Maar je gaat het pas zien...

Impact maken door inhoud en uitvoeringscapaciteit te koppelen
Het projectteam koppelt inhoud aan uitvoeringscapaciteit, zodat daadwerkelijk impact gemaakt kan worden. Er is veel aandacht voor dit vraagstuk en er is ook al veel onderzocht en ontwikkeld. Om te voorkomen dat we het wiel opnieuw gaan uitvinden willen we de kennis en expertise die er al is efficiënt benutten en relevante organisaties maximaal laten samenwerken.

Daarom hebben Switch naar Techniek, CrossOver, Metechnica, Windesheim (lectoraat sociale innovatie), NXtv en More hun krachten gebundeld met een totaalaanpak.

We gooien niets over de schutting, maar leveren concreet resultaat
We gaan niet het zoveelste rapport opleveren dat onderin een la eindigt. Want output maakt nog geen impact. Wat dan wel?  

  • een nul-meting
  • één-op-één advisering
  • begeleiding op de werkvloer
  • werkgeversbijeenkomsten
  • een learning community
  • een videoserie voor en met werkgevers t.b.v. brede bewustwording
  • een set praktische tools voor HR-professionals en teamleiders

Vliegende start. Al 25 werkgevers aan boord!
De officiële aftrap was in oktober met een werkgeversbijeenkomst in de Breman Academy te Zwolle. Inmiddels hebben al 25 werkgevers in de regio Zwolle zich gecomitteerd aan dit project, dat natuurlijk niet alleen werkt voor de regio Zwolle.

Ook aansluiten?
Mocht je als werkgever, HR-professional of teamleider bij een technisch bedrijf deze aanpak ook willen? Neem even contact op met Ramona de Lange. Wees er vlug bij, want het programma is bijna vol.

"Je gaat 't pas zien…" is een maatschappelijk project van de deelnemende organisaties. Mede mogelijk gemaakt met financiering vanuit Instituut Gak.

Bijlages en downloads

Informatieflyer "Je gaat 't pas zien..."
Download