30 mei 2023

Vals gespeeld of slim geweest?

Column

Arbeidsproductiviteitsgroei en procesinnovatie zijn twee van de belangrijkste factoren die bijdragen aan economische groei. Het hebben van een hoge arbeidsproductiviteit en het implementeren van nieuwe processen en technologieën zijn essentieel voor het vermogen van bedrijven om te concurreren in een steeds veranderende wereldwijde economie.

Arbeidsproductiviteitsgroei betekent simpelweg meer doen met minder. Het verwijst naar de efficiëntie waarmee arbeidskrachten taken uitvoeren, waarbij minder tijd en middelen worden gebruikt om hetzelfde werk te voltooien. Door de afgelopen decennia van vooruitgang en innovatie in technologie zijn veel processen geautomatiseerd, wat het mogelijk heeft gemaakt om meer werk in minder tijd te doen.

Procesinnovatie is de introductie van nieuwe ideeën en strategieën om bedrijfsprocessen te verbeteren. Door het verbeteren van processen en het gebruik van nieuwe technologieën, kunnen bedrijven hun efficiëntie verhogen en kunnen taken met meer precisie en kwaliteit worden uitgevoerd. Door het verbeteren van de operationele efficiency kunnen bedrijven hun producten sneller, beter en goedkoper leveren….

Ik onderbreek je even bij het lezen….  de tekst die je tot nu toe las was het antwoord van Chat GPT op mijn vraag: schrijf een column over arbeidsmarktproductiviteit en procesinnovatie… een typisch voorbeeld van efficiency. Op zich komt er niks ‘geks’ als antwoord op mijn vraag maar ik mis toch wel een beetje die persoonlijke touch, die eigen ervaring. AI inzetten als instrument zal steeds meer aan de orde van de dag zijn en een mooi voorbeeld van dat belang van arbeidsproductiviteit. Het is vooral aan ons om te leren hoe we er goed mee omgaan. Ik oefen nog even door, de volgende keer weer een volledig zelf geschreven column en vraag ik chat GPT gewoon om wat inspiratie!

Thea Koster, voorzitter van het Techniekpact