Op de foto: presentator Pascal Tan

27 januari 2022

Succesvolle online PET en Tech Your Talent techniekdagen

Vrijdag 14 januari 2022 deden ruim 300 leerlingen, van meer dan 15 scholen, mee aan de online techniekdagen Haarlem en omgeving. Voor groep 7 en 8 van de basisscholen was er het Promotie-Event Techniek (PET) en voor vmbo-leerlingen de Tech Your Talent (TYT) editie met een interactieve quiz. De events vonden via een livestream plaats in het eigen klaslokaal, waarbij één gezamenlijk doel centraal stond: zoveel mogelijk kinderen laten ontdekken en zien hoe leuk en veelzijdig techniek is.

Backstage

Via korte video’s nam presentator Pascal Tan de leerlingen backstage mee bij een aantal techniek- en technologiebedrijven uit de regio. Een belangrijk element tijdens de techniekdagen, want kennis over verschillende soorten technische beroepen en bedrijven helpt leerlingen om een goede studiekeuze te maken. Hierna gingen de scholen via een livestream fanatiek de strijd met elkaar aan tijdens de quiz. De winnaars van de PET- en TYT-editie 2022 zijn: groep 8 van de Beatrix school en Haarlem College. De prijs is voor de hele klas: Wacky Robots, beschikbaar gesteld door de Rekenwinkel.

Kijkje bij techbedrijven uit de regio

Goede samenwerking tussen scholen en bedrijven helpt leerlingen techniek te laten ontdekken. Bedrijven die dit jaar meededen met de quiz waren onder andere ABI, PWN en Alliander. Ook kregen de leerlingen een rondleiding bij aannemersbedrijf Huybens en zagen ze bij poppodium Patronaat hoeveel lampen er nu eigenlijk in een grote gehoorzaal hangen.

Betere keuze door kennis

Door nieuwe technologieën, innovaties en digitalisering zijn er komende jaren volop kansen en banen in techniek, technologie en ICT. Als leerlingen straks een studiekeuze gaan maken, moet techniek in ieder geval één van de reële opties zijn. Dit is essentieel voor de maatschappij, en vooral: voor henzelf. Wanneer zij een goed beeld hebben bij wat technische beroepen inhouden en beter weten hoe deze bedrijven werken, kunnen ze ook beter kiezen. Of dit nu techniek wordt of niet.

PET en Tech Your Talent

Het Promotie-Evenement Techniek brengt kinderen vanaf groep 7 en 8 van het basisonderwijs al in contact met de zeven werelden van techniek. Tech Your Talent wordt georganiseerd voor de leerlingen in het vmbo die binnenkort een profielkeuze moeten maken. Wat kun je allemaal met techniek of technologie? Juist voor deze doelgroep is kennis van de mogelijkheden op alle niveaus heel belangrijk. En voldoende techniek in je vakkenpakket is altijd een goed idee. Want techniek is overal, in welke baan dan ook.

Expeditie 7 werelden van techniek nu ook beschikbaar voor groep 7 & 8 en onderbouw van voortgezet onderwijs

Nieuwsbericht d.d. 10 januari 2022
De Expeditie 7 werelden van techniek is een digitaal platform waar leerlingen de 7 werelden van techniek kunnen onderzoeken, ontdekken en ervaren. Ruim een jaar geleden is de Expeditie voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs (vo) gelanceerd. Sinds de 2e week van 2022 is de digitale reis ook te maken door leerlingen uit groep 7 & 8 en de onderbouw van het vo.

De Expeditie wordt compleet kosteloos aangeboden, inclusief lesbrieven en doe-opdrachten. Na een klassikale start kunnen de leerlingen zelfstandig verder met de digitale start, waarin ze per wereld kennismaken met technische bedrijven en de werkzaamheden van de mensen die daar werken.

Basisschoolleerkrachten gebruiken de Expeditie om hun W&T-onderwijs te verrijken en om hun leerlingen te laten zien hoe divers techniek en technologie kan zijn. Docenten in het vo en decanen gebruiken de Expeditie als aanvulling op het reguliere LOB-programma.

Meer informatie vind je hier.

Live

Dit jaar worden er nog twee PET/TYT live events georganiseerd. Op 23 en 24 maart 2022 vinden de live edities van deze techniekdagen plaats met leuke workshops en demonstraties in de 3D Makers Zone. De tickets voor deze live events zijn inmiddels uitverkocht uitverkocht, scholen kunnen zich wel nog op de wachtlijst laten plaatsen. Beide events worden mede mogelijk gemaakt door Smart Makers Education, Stichting PET Events, Gemeente Haarlem, Gemeente Heemstede, 3D Makers Zone, Nova College, Sterk Techniekonderwijs regio Zuid-Kennemerland/IJmond. 

Meer weten? Neem dan contact op met Danielle Overmars via danielle@3dmz.nl