Instroom
Om aan de groeiende behoefte naar technisch geschoold personeel te kunnen voldoen zal de keuze voor een technische opleiding vaker moeten worden gemaakt.
Bron: Unsplash
We leven in een tijd waarin de ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence en data science erg snel gaan. AI en data science helpen het hoofd te bieden aan grote uitdagingen waar we als samenleving voor staan. Ondernemers zien kansen in het gebruik van AI en data science, maar weten vaak niet goed hoe ze dit concreet in kunnen zetten. Zeker voor het mkb is de digitale transitie lastig. Mkb-bedrijven en (semi-)overheidsinstellingen beschikken veelal niet over de juiste technische kennis om met hun eigen data meerwaarde te creëren voor zichzelf en hun klanten. Voor deze oganisaties wil het MKB Datalab Oost een verschil maken.
Met de oprichting van het MKB Datalab Oost wil men in Oost-Nederland een bijdrage leveren aan het dichten van de kloof tussen wat de potentiële mogelijkheden zijn op het gebied van AI en data science voor de mkb'er en wat er door op dit moment door mkb'ers wordt toegepast.
Voor wie?
MKB Datalab Oost is er voor de brede groep mkb-bedrijven en (semi-)overheidsinstellingen in Oost-Nederland in alle fases van het bekend zijn en/of ervaring hebben met het werken met data:
Werkwijze
Het MKB Datalab Oost levert maatwerk volgens een vaste structuur. Via inspiratiesessies en de AI for Business masterclass enthousiasmeert zij mkb-bedrijven over de mogelijkheden van data. Door een laagdrempelig intakegesprek en de datacheck wordt toegewerkt naar een voorstel voor een opdracht op maart. Bij akkoord zal een student zich ongeveer 80 uur inzetten om het beloofde resultaat op te leveren. Lukt het niet om bij de intake tot een voorstel voor een opdracht op maat te komen dan ondersteunt het Datalab de mkb'er hierbij in de Data workshop.
Mkb'ers gaan dus onder professionele begeleiding van docenten aan de slag met masterstudenten. Bij een opdracht op maat wordt vooraf een deliverable afgesproken waarvoor een resultaatsverplichting geldt. Door professionele begeleiding vanuit de Radboud Universiteit en de Universiteit Twente wordt er altijd geleverd. De inspiratiesessies en workshops dienen om mkb'ers te helpen bij het identificeren en afbakenen van een data vraagstuk.
Over een periode van zes tot acht weken gaat een masterstudent onder begeleiding aan de slag met het project. Dat wordt opgeleverd en geëvalueerd met de opdrachtgever. Daarna kan er gestart worden met een nieuw project. Studenten voeren opdrachten uit buiten het curriculum (de opleiding). Projecten zijn daarmee (in tegenstelling tot bijvoorbeeld stageopdrachten) flexibel in te plannen op momenten dat de opdrachtgever erom vraagt.
Meer informatie: www.mkbdatalaboost.nl.