12 september 2023

Samenwerking leidt tot gewilde arbeidskrachten: win-win-win situatie

NRTO-leden ROVC en Installatiewerk Nederland boeken samen met Binnenklimaat Nederland mooie resultaten bij de opleiding van studenten uit het praktijkonderwijs tot luchtkanalenmonteur. Het traject is februari 2022 begonnen en heeft reeds 100 deelnemers succesvol verder geholpen. Eind september (2023) wordt het ook voor werkende monteurs mogelijk om via een assessment het diploma te halen, eventueel in combinatie met een verkorte opleiding.

De private opleidingspartijen hebben de handen ineengeslagen door middels een samenwerking met praktijkscholen als het Bonhoeffer College, Enschede en het Symbion College in Didam studenten van het praktijkonderwijs op te leiden tot luchtkanalenmonteur. De opleiding is niet OCW-erkend of publiek gefinancierd vandaar dat het technisch bedrijfsleven (specifiek de technische opleidingsfondsen) een belangrijke bijdrage levert aan het mogelijk maken van deze opleiding en daarmee tegemoetkomt aan de grote vraag voor vakmensen.

Tekst loop door onder de foto.

In het kort: het opleidingstraject begint met een bootcamp waarbij de studenten klaar worden gestoomd. Na deze twee weken gaan de deelnemers aan het werk afgewisseld met leerdagen bij het ROVC en IW Nederland. Hier leren de studenten in kleine klassen met goed toegeruste praktijkruimtes waarbij veel aandacht is voor persoonlijke aandacht. De opleiding wordt afgesloten met een examengesprek en een Proeve van Bekwaamheid. Bij goed gevolg wordt het diploma afgegeven door Binnenklimaat Nederland en geregistreerd bij het PBNA. Er is een grote vraag naar deze beroepsbeoefenaren, dus hun kostje is gekocht. Dat blijkt ook uit het gerealiseerde rendement. Bijna alle deelnemers sluiten het traject met succes af, zijn aan het werk gegaan en op een uitzondering na in de branche.

Albert Walda, adviseur van het Vakcentrum Binnenklimaattechniek is het aanspreekpunt, en bereikbaar via albert.walda@binnenklimaattechniek.nl en : 06 13 13 33 90

Meer informatie is hier te vinden.