Instroom
Om aan de groeiende behoefte naar technisch geschoold personeel te kunnen voldoen zal de keuze voor een technische opleiding vaker moeten worden gemaakt.
iStock
Mkb-ondernemingen die overeind willen blijven in een wereld die voortdurend verandert, onder meer door technologische innovaties, doen er slim aan te investeren in een leer- en ontwikkelcultuur. In een dergelijke cultuur kunnen werkgevers zichzelf en hun mensen in staat stellen zich continu te ontwikkelen. Samenwerking is hierbij key! Bedrijven en onderwijsinstellingen laten met de SLIM-subsidieregeling van het Rijk zien hoe groei ontstaat door gezamenlijk werk te maken van leren en ontwikkelen.
De SLIM-subsidie gaat op 1 maart weer open voor individuele mkb-ondernemers.
Werkgevers die investeren in een leer- en ontwikkelcultuur weten de beste mensen aan zich te binden en daar wordt hun bedrijf succesvoller van. Werknemers die zich blijven ontwikkelen, hebben een grotere kans op een succesvolle loopbaan met leuk werk en een goed inkomen. Een win-win-situatie. Maar in de praktijk blijkt dat niet altijd even gemakkelijk. Mkb’ers die met deze uitdaging aan de slag willen, kunnen hierbij gebruik maken van de SLIM-regeling. Via deze webpagina word je op de hoogte gehouden van de aanvraagtijdvakken.
Bundel krachten en doorbreek de vicieuze cirkel
Dat er met deze regeling slimme stappen worden gezet op de werkvloer, is onder meer terug te zien bij technisch bedrijf Damen Shipyards. Samen met Tetrix Techniekopleidingen, Parbleu (innovatieadvies) en Demaco Cryogenics bedachten zij een oplossing om zélf de regie te pakken. Met de methodiek van dit samenwerkingsverband krijgen technische bedrijven grip op de technologische ontwikkeling en opleiding van hun medewerkers.
'Als bedrijf zaten wij in een vicieuze cirkel. Aan de ene kant worden veel van de technieken die wij nodig hebben, niet meer aangeboden op school. Aan de andere kant komen die technieken ook bij ons minder vaak voor dan vroeger. Dus moeten onze mensen van veel méér technieken verstand hebben. Hoe krijgen we dit allemaal bij iedereen aangeleerd? Alleen kunnen we dat niet.' aldus Joke Buscop (Damen).
De krachtenbundeling resulteerde in Mind the gap!. Een methodiek die het mkb kan gebruiken om per persoon, per afdeling en voor het hele bedrijf ontwikkeldoelen en leerpaden op te stellen. Joke Buscop, Henk Kemkes (Tetrix) en José Laan (Parbleu) vertellen hier over hun aanpak en hoe de methodiek werkt.
De bezem erdoorheen
Niet alleen binnen de technische sector wordt hard aan de weg getimmerd op dit snijvlak. Neem bijvoorbeeld de schoonmaakbranche, waar het werk steeds aantrekkelijker wordt door innovatie. Maar waar toch veel mensen het eerder zien als een tussenstap dan als een blijvende loopbaankeuze. Hoog tijd om de bezem door de strategie heen te halen! Rijnland Facility en ZaakSchoon bedachten met partners van Kansacademie een aanpak om op de krappe arbeidsmarkt de juiste medewerkers te vinden en te behouden.
Het samenwerkingsverband ontwikkelde persoonlijke ontwikkelpaden op basis van de match tussen persoonlijke ambities en zakelijke strategie. Met succes, want de effecten zijn al zichtbaar.
Laura van Leeuwen (Rijnland Facility): 'Al onze medewerkers doen opleidingen en halen certificaten. Dat zet ze aan het denken: ik heb nu een certificaat, waardoor ik van schoonmaakster ook projectleider kan worden. Dat ontwikkelperspectief heeft echt een positieve invloed op hun motivatie om binnen de branche te blijven.'
Laura van Leeuwen, Mick Slaap (Kansacademie) en coaching- & integratiepartner Joyce Jacobs (Ont-moeter) vertellen hier meer over hun geheim en over de waardevolle samenwerking.
Info en ondersteuning
Wil jij ook aan de slag en ben je op zoek naar informatie of hulp bij de aanpak van je SLIM-project? Team SLIM staat voor je klaar om je op weg te helpen bij je SLIM-activiteiten, zonder dat het je iets kost. Ze zijn namelijk onderdeel van de non-profit kennisorganisatie Katapult en werken voor SLIM in opdracht van het ministerie van SZW.