8 november 2021

Ruim 100 jongeren gehuldigd als ScienceMaker

Vandaag start de campagne ScienceMakersLAB. Hierin worden de prestaties en verhalen getoond van jongeren die het afgelopen jaar een buitengewone presentatie hebben geleverd op het gebied van wetenschap, technologie en/of maken. Ook ontvingen zij de ScienceMakers Award 2021. Astronaut en Techniekpactambassadeur André Kuipers benadrukt het belang van hun talent voor de toekomst: “Van deze jongeren en de bètatechnische projecten die zij doen, komen de oplossingen die hard nodig zijn voor een duurzame toekomst”. Presentator Dennis Weening deedom 9.00 uur de aftrap.

“Om te zorgen dat er voldoende geschikte mensen zijn om vraagstukken rond klimaatakkoord, energietransitie en digitalisering van de samenleving op te lossen, is het urgent dat jongeren de kans krijgen hun talent voor wetenschap, technologie en de maakindustrie te ontdekken”, aldus Thea Koster, voorzitter van het Techniekpact. “We weten dat naast talentontwikkeling, ook talentwaardering een heel belangrijke rol speelt bij studie-, opleidings- en beroepskeuzes. Vandaar dat in Nederland - én in het buitenland – gedurende het hele schooljaar diverse wetenschaps- en techniekwedstrijden plaatsvinden. Jongeren gaan daarbij, vaak als schoolopdracht, met echte vraagstukken vanuit het bedrijfsleven en overheidsinstellingen aan de slag. De winnaars van deze wedstrijden (in de leeftijd van 10-18 jaar) worden jaarlijks gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.”

Een aantal voorbeelden van wat de jongeren dit jaar gedaan en bedacht hebben:

  • Kaj en Ninte (VanPanhuys, Leek) wonnen bij de onderzoek- en ontwerpwedstrijd OO Techniek met hun project ‘Energiebesparend Huis van de Toekomst’.
  • Allie (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven), Christiaan (Johan de Witt Gymnasium, Dordrecht), Thomas (Praedinius Gymnasium, Groningen), Ruben (Lyceum Kralingen, Rotterdam), Donna (Lentiz, Vlaardingen) en Sophie (Stedelijk Gymnasium, Arnhem) vormen de top-6 van de nationale eindronde van de International Junior Science Olympiad. De zes winnaars vormen team NL dat in december 2021 meedoet aan de internationale ronde.
  • Het Casimir Tech Team (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven) deed mee aan de First Tech Challenge. Het team won de Inspire Award met hun zelfgebouwde en geprogrammeerde robot.
  • En Stijn (Bornego College Lyceum Heerenveen) had het beste idee voor waterinnovatie, waarmee hij de Dutch Junior Water Prize won.

Alle winnende projecten van 2021 zijn hier [https://sciencemakers.nl/projecten/2021/] te vinden.

De campagne ScienceMakersLAB duurt van maandag 8 tot en met vrijdag 19 november 2021 en is te volgen via de social media kanalen: YouTube (ScienceMakers Nederland), Instagram (sciencemakers), Facebook (ScienceMakersNL) en Twitter (ScienceMakersNL). En via de hashtag #SMANL.

ScienceMakers is geïnitieerd vanuit het Techniekpact en Rijksoverheid. De organisatie is in handen van hét jongeren en technologie netwerk Jet-Net & TechNet, onderdeel van het Platform Talent voor Technologie.

Meer informatie: www.sciencemakers.nl.