Bron: Unsplash

11 mei 2023

Leerling International School Twente wint finale Van Melsenprijs 2023

Op vrijdag 14 april 2023 vond de finale van de Van Melsenprijs plaats in het Huygensgebouw van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan leerlingen die binnen hun profielwerkstuk op het gebied van eigen experimenteel onderzoek een bijzondere prestatie hebben geleverd. Deze editie is gewonnen door Clément Vovard, leerling van de International School Twente in Enschede.

Op de dag van de finale van de Van Melsenprijs hebben de leerlingen, die zijn voorgeselecteerd door medewerkers van SciencePWS, hun profielwerkstuk gepresenteerd aan het publiek. Hierna heeft de jury, bestaande uit hoogleraren van de Radboud Universiteit de top-3 vastgesteld:

  1. PWS “Developing and testing a Lagrangian model of the floating-arm trebuchet”
    Clément Vovard, International School Twente in Enschede
  2. PWS “Het koelen van zonnepanelen door middel van hydrogel in de Sahara”
    David Post & Joost Wilbrink van het Corlaer College in Amersfoort
  3. PWS “Coffeïne als geneesmiddel voor apneu”
    Devon Blom & Rebecca Schoenaker van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen

Onderaan de pagina vind je filmpjes waarin zij hun profielwerkstuk toelichten.

Een verslag van de finaledag op 14 april vind je op de website kun je lezen op de website van de School voor de Journalistiek van de Hogeschool van Utrecht.

De winnaar Clément zal samen met de tweede prijswinnaars David & Joost worden afgevaardigd naar the European Contest for Young Scientists om Nederland te vertegenwoordigen. Wellicht dat ook de derde prijswinnaars nog aansluiten. Deze internationale ronde vindt plaats van 12 tot 17 september in Brussel.

Over de wedstrijd

De Van Melsenprijs wordt jaarlijks georganiseerd door de Radboud Pre-University College of Science om jonge mensen te stimuleren in het doen van natuurwetenschappelijk onderzoek en om er in uit te blinken. Eén van de vereisten is dan ook dat dat deelnemers praktisch onderzoek hebben gedaan bij het uitvoeren van het profielwerkstuk. >>Meer informatie<<

 

Over de internationale ronde

De European Union Contest for Young Scientists, een initiatief van de Europese Commissie, is tot stand gekomen om samenwerking en uitwisseling tussen jonge wetenschappers te bevorderen. Bij deze jaarlijkse wedstrijd worden Europese leerlingen samengebracht die de beste prestaties hebben geleverd op wetenschappelijk gebied. Deze EU-wedstrijd geeft deze leerlingen de kans om te concurreren met de beste van hun leeftijdsgenoten op Europees niveau. >>Meer informatie<<

Alle genomineerde profielwerkstukken voor de Van Melsenprijs 2023 vind je op de website van de Radboud Pre-University College of Science.