Bron: Unsplash

17 februari 2022

Klimaatbanen zorgen voor extra werkgelegenheid in techniek

UWV heeft, in samenwerking met SBB en de SER/Taakgroep "Arbeidsmarkt en scholing Klimaatakkoord", op 17 januari 2022 een publicatie over klimaatbanen in de gebouwde omgeving uitgebracht.

Om de klimaatdoelen voor de gebouwde omgeving te halen, zijn er vooral veel technische vakmensen nodig. Voor het eerst is er nu ook in kaart gebracht welke technische vakmensen er precies nodig zijn. Zo bestaat er onder andere vraag naar isolatiemonteurs, zonnepanelenmonteurs, monteurs warmtenetten en energieprestatieadviseurs. Op dit moment is er wel een groot tekort aan de benodigde vakmensen. Er is namelijk ook, los van de klimaatdoelen, veel vraag naar dit soort technici. Het aantal vacatures voor de relevante technische beroepen is de afgelopen tijd gestegen tot bijna 46.000 in het derde kwartaal van 2021, ten aanzien van één van de vijf klimaattafels: "gebouwde omgeving".

De grote vraag naar nieuwe vakmensen zorgt ervoor dat er veel kansen liggen om in een klimaatbaan aan het werk te gaan. Ook zijn er veel mogelijkheden voor omscholing en om te leren in de praktijk. Door het hele land heen zijn er bovendien opleidingstrajecten gestart waarin UWV, opleidingsinstituten en werkgevers samenwerken om "zij-instromers" om te scholen tot een beroep dat nu hard nodig is.

Bovengenoemde publicatie is te vinden via de pagina "Veel technici nodig voor klimaatdoelen gebouwde omgeving" op werk.nl.