Instroom
Om aan de groeiende behoefte naar technisch geschoold personeel te kunnen voldoen zal de keuze voor een technische opleiding vaker moeten worden gemaakt.
Sahar Yadegari- directeur VHTO, expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT
Column Sahar Yadegari
“Als IT’er dacht ik, dit moet anders”, zei Meryem El Bouyahyaoui tijdens haar speech bij de Global People Awards 2022. Meryem is directeur informatiemanagement bij het CBG en de terechte winnaar van de Global People Awards 2022. In een openhartige toepspraak vertelde zij over haar doof geboren zoontje waardoor zij vijf keer in de week naar het ziekenhuis moesten. Omdat het ziekenhuis niet in staat bleek om de patiënt heen te plannen. “Wij moesten ons aanpassen aan het systeem van de artsen”, aldus Meryem en dat kan inderdaad anders. Deze ervaring motiveerde haar om IT in te zetten om de wereld beter te maken. “Diversiteit leidt tot technologie die in dienst staat van de mens. En de mens niet in dienst staat van de beperkingen van de technologie.”
Deze observatie van Meryem wordt keer op keer bevestigd in onderzoek. Bekende cijfers komen van McKinsey: organisaties met een divers personeelsbestand maken meer winst en diverse teams zijn beter in staat tot vernieuwing.
Vanzelfsprekend
Diverse teams zorgen ook voor minder blinde vlekken. Goede voorbeelden daarvan zijn lastig te noemen, het wordt als vanzelfsprekend gevonden dat technologie voor iedereen werkt. De slechte voorbeelden laten echter zien dat dat niet waar is. U kent de gezondheidsapp van Apple waar in de eerste versie de mogelijkheid ontbrak om de menstruatiecyclus bij te kunnen houden? Een app die te weinig meerwaarde biedt voor de helft van de bevolking. Een ander voorbeeld is de creditcard die voor vrouwen een lagere limiet hanteerde. En dan zijn er ook nog andere bekende tests waar vrouwen als doelgroep niet in zijn meegenomen, zoals de crashtesten die alleen rekening houden met mannelijke inzittenden, slechtzittende veiligheidsvesten voor vrouwen of medicijnen. Het doet je afvragen hoe divers het team van makers is geweest.
Wat het potentieel is, van meer diverse teams is nu moeilijk te benoemen. Iets dat schrijvers Catherine D’Ignazio en Lauren F. Klein in het boek Data Feminism ook aantonen. Als je nu zichtspunten mist en de data niet voorhanden hebt, dan weet je ook niet welke nieuwe mogelijkheden in het verschiet liggen.
Historische data
Dat maakt inzetten op slimme technologie op basis van historische data extra gevaarlijk. Voorbeelden te over, maar ik geef u er een: de recruitmentsoftware van nota bene een softwaremaker selecteerde alleen maar mannen als een geschikte kandidaat voor rollen als software-ontwikkelaar en andere technische rollen. Waarom? Omdat de historische data weinig voorbeelden bevatte van vrouwen in die rol, leerde het systeem zichzelf dat mannen de voorkeur hadden. Met alle verwachtingen die nu aan AI worden gehangen, is het wat mij extra zaak om te zorgen dat in die ontwikkelteams diverse zichtspunten zitten. Zodat we voordat we de versnelling ingaan ook zorgen dat niemand versneld wordt uitgesloten.
Verhalen zoals die van Meryem stemmen mij hoopvol. Wat een geweldige rolmodellen heeft Nederland! Wat een potentieel aan talent kunnen we nog inzetten voor een potentieel aan technologie. Het zoontje van Meryem kan dankzij implantaten weer horen en praten. De magie van technologie is onbegrensd, als we daadwerkelijk met een diversiteit aan perspectieven, technologie in dienst stellen van de mens.
Sahar Yadegari is directeur VHTO, expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. VHTO zet zich in voor het verhogen van de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT. Dat is noodzakelijk, omdat een betere vertegenwoordiging van vrouwen in de techsector zal leiden tot meer kansengelijkheid, meer economisch rendement en betere technologie voor onze samenleving.
Deze column verscheen in de Techniekpactnieuwsbrief december 2022.
Altijd op de hoogte zijn van de laatste updates op het gebied van arbeidsmarkt en onderwijs in de technische sector? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.