20 mei 2024

Interactieve gastlessen voor leerlingen van ICT Lyceum Wolfsbos

De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel waarbij IT een cruciale rol speelt die alle sectoren van onze maatschappij raakt. Om onze economie competitief en vooroplopend te houden is het essentieel om de juiste vaardigheden en competenties bij onze toekomstige professionals te ontwikkelen. Dit vereist niet alleen voortdurende educatie en inspiratie, maar ook praktische ervaring met de technologieën van vandaag en morgen.

Daarom heeft IT Hub, in samenwerking met onderwijsinstelling Wolfsbos en diverse mkb-partners, afgelopen maand een reeks interactieve gastlessen geïnitieerd voor de leerlingen van het ICT Lyceum van Wolfsbos.

Toekomstmogelijkheden
De serie begon met een inspirerende gastles: "Design een app" door reclamebureau 1609bold en opvolgend een dynamische gastles in de wereld van VR/MR/XR "ontwikkel een handleiding in Extended Reality" door Ewout Warringa van XR learning. Deze sessies boden de leerlingen een hands-on ervaring in app-ontwikkeling en een boeiende ervaring in de mogelijkheden met o.a. VR-brillen. Een inspirerende leerervaring  over de technologische uitdagingen en mogelijkheden van de toekomst.

Complexiteit
Vervolgens werden de leerlingen in een derde gastles meegenomen in de wereld van Micro:bit door twee enthousiaste gastdocenten. De opdracht was uitdagend: ontwerp een kruispunt met stoplichten en programmeer vervolgens de interactie tussen deze stoplichten. Het resultaat? Een kruispunt met minimaal 6 stoplichten waarbij de leerlingen nooit meer hetzelfde kijken naar de complexiteit van een goed werkend stoplicht. Het doel was om de complexiteit en de vereiste nauwkeurigheid voor efficiënte verkeerscontrolesystemen te begrijpen. Een leerling merkte op: 'Ik wist niet dat er zoveel codes achter een stoplicht zit', een uitspraak die de mogelijkheden van het leren tijdens deze sessie benadrukt.

Cyberveiligheid
De reeks werd afgesloten met een uiterst relevante sessie over cyberveiligheid en ethisch hacken, georganiseerd door MKB Cyber Campus. De gastdocenten introduceerden de studenten in de wereld van cyberveiligheid en ethische hacking. Deze les onderstreepte het belang van bewustzijn en voorzichtigheid op het internet, aangezien "het heel makkelijk bleek te zijn om een website te hacken".

Volop kansen en mogelijkheden
Deze interactieve sessies belichten de toenemende integratie van IT binnen diverse sectoren, waardoor de mogelijkheden en carrièrekansen voor IT-professionals aanzienlijk zijn uitgebreid. IT-professionals vinden nu mogelijkheden in vrijwel elke sector, van gezondheidszorg en financiën tot onderwijs en overheid, wat de breedte en het belang van deze vaardigheden onderstreept.
Hiernaast illustreren de gastlessen de toekomst van onze economie en samenleving en de kansen voor toekomstige IT-professionals. Door dergelijke initiatieven kunnen we niet alleen de uitdagingen van de digitalisering aangaan, maar ook een generatie voorbereiden die klaar is om deze uitdagingen om te zetten in kansen.

Voor meer informatie over de gezamenlijke projecten met IT Hub kun je contact opnemen via www.it-hub.nl.