2 april 2022

Gratis online AI cursus voor energieprofessionals

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) lanceert in samenwerking met Topsector Energie de AI bewustwordingscursus over de toepassing van artificiële intelligentie (AI) in de energiesector: AI voor Energie. Een gratis online cursus die in eigen tijd en tempo te volgen is. Het doel van de cursus is professionals in de energiebranche bewust te maken van de kansen van AI. Aan de hand van interessante tracks en boeiende cases wordt de professional meegenomen in de wereld van AI.

Toegankelijk maken van kennis over AI
AI-toepassingen ontwikkelen zich in hoog tempo in alle sectoren. Ook in de energiesector groeit de behoefte aan professionals met nieuwe digitale vaardigheden. Kennis van AI speelt hierbij een cruciale rol. Daarom heeft de NL AIC en in het bijzonder de werkgroep Energie en Duurzaamheid als doel de ontwikkeling van nieuwe AI-oplossingen in de energiesector te ondersteunen en daarmee de Nederlandse economie te stimuleren. Om dit te kunnen bereiken, werkt de coalitie aan verschillende projecten om de kennis van AI onder de beroepsbevolking te vergroten. Voorbeelden van deze initiatieven zijn de ‘AI bewustwordingscursussen’.

AI voor Energie is één uit een reeks van zes online cursussen. Het afgelopen jaar zijn de AI Zorg cursus en AI cursus voor Agri en Food gelanceerd, later dit jaar worden nog drie cursussen gelanceerd: de AI cursus voor de Creatieve Industrie, voor het Onderwijs en tot slot de AI cursus voor Logistiek & Maritiem.
De cursus AI voor Energie is ontwikkeld in samenwerking met Jim Stolze van Stichting Lowercase, met wie de NL AIC eerder de AI-Zorg cursus en de AI cursus voor Agri en Food ontwikkelde.

Wat houdt de cursus AI voor Energie in?
De online cursus AI voor Energie is gratis en in eigen tempo te doorlopen. In elf hoofdstukken neemt de cursus monteurs, installateurs en andere professionals in de energiebranche mee in de ontwikkelingen op het gebied van AI in de sector. Basisbegrippen zoals algoritmes, AI en machine learning en deep learning worden uitgelegd en toegelicht door experts en gebruikers in inspirerende video use cases. Zo leer je van energieleverancier Vandebron hoe zij de hoeveelheid windenergie precies kunnen voorspellen en ontdek je wat de voordelen zijn van predictive maintenance op een windmolenpark op zee.

De cursus duurt in totaal ongeveer drie uur en aan het eind van de cursus verdient de cursist een certificaat.

AI voor Energie is te volgen via de cursuswebsite.