©VHTO - Girls' Day 2023

25 maart 2024

Girls’ Day 2024: 7.500 meiden op bezoek bij 200 technische en IT-bedrijven

Op 11 april 2024 gaan meer dan 7.500 meiden tussen de 10 en 15 jaar op bezoek bij zo’n 200 bedrijven in bèta, techniek en IT: het is dan Girls’ Day 2024. Dit initiatief wordt jaarlijks georganiseerd door VHTO, Expertisecentrum Voor Haar Technische Ontwikkeling, dat zich inzet om de participatie van meiden en vrouwen in bèta, techniek en IT te vergroten.

Tijdens Girls’ Day 2024 gaan meiden door het hele land op bezoek bij technische en IT-bedrijven. Bij het bedrijf krijgen ze bijvoorbeeld een rondleiding, maken kennis met rolmodellen en volgen een doe-activiteit. Zo zijn er bedrijven die de meiden laten tegelen, programmeren, stopcontacten in elkaar laten zetten of proefjes laten doen. Zo maken de meiden kennis met deze sectoren, wat de kans vergroot dat ze straks kiezen voor deze sector. Meiden en vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in techonderwijs en -beroepen, slechts 17% van de werknemers in bèta, techniek en IT is vrouw.

VHTO zet zich in om de hordes die meiden tegenkomen op hun weg naar een baan in techniek, weg te nemen. De hordes komen zij tegen vanaf hun kindertijd tot op de werkvloer. Het gaat bijvoorbeeld om de verwachtingen en ideeën die volwassenen hebben over eigenschappen die meiden en jongens zouden hebben, over verschillen in advisering op school, een gebrek aan rolmodellen en om werkomgevingen waarin vrouwen zich weinig welkom voelen.

Tijdens Girls’ Day 2024 zal VHTO een (bewustwordings)campagne presenteren die docenten, bedrijven en beleidsmakers bewust moet maken van deze hordes. Een onderdeel van de campagne is de presentatie van een poster waarop de hordes visueel zijn gemaakt.

Meer weten over Girls’ Day of aanmelden voor Girls’ Day 2025 (datum wordt later bekend gemaakt), kijk dan hier voor meer informatie.