6 april 2023

Design thinking met jong en oud op het Ontdekkersfestival

Op 25 maart was het Ontdekkersfestival in Harderwijk; de plek waar iedereen (van 2 tot 92 jaar) in de wondere wereld van techniek & technologie kon duiken. Deze dag werd georganiseerd door Sterk Techniek Onderwijs Noordwest-Veluwe, Landstede MBO, De Techniek Academie, TechLab Noordwest-Veluwe en Platform Techniek Noordwest-Veluwe, als onderdeel van Week van de Ontdekkers.

Het gezamenlijke doel: bezoekers laten zien welke mogelijkheden en kansen techniek te bieden heeft, en hen stimuleren hun eigen (technisch) talent te ontdekken (en verder te ontwikkelen). Heel veel bedrijven droegen bij aan het creëren van een wow-effect. En dat is gelukt, want zo’n 2.000 (!) bezoekers lieten zich verrassen, uitdagen, vermaken en verleiden door alles wat er te beleven viel.

Ontdekkersfestival  Lekker Nadenken Bij Bliq

De festivalopzet was erg leuk, er waren workshops, foodtrucks, acteurs, rondrennende influencers etc. Veel bedrijven* hadden zich - in samenwerking met scholen - ingespannen om hun techniek in een festivaljasje te gieten. Eén van de workshops was ‘BLIQ, los het lekker zelf op met techniek’. Deze workshop is de verkorte versie van het BLIQ programma, dat werd gemaakt voor en door de Sterk Techniekonderwijs Regio’s Noord-west Veluwe, Kampen en Nijmegen.

Samenwerkingspartners Ontdekkersfestival

*Broekhuis, AWL, Hellebrekers, Qimarox, BLIQ/NXtv, WS Warmteservice, Ziekenhuis St. Jansdal, Veiligheidsacademie Noordwest Veluwe, Bouwmensen Nunspeet, RiX Music, Ministerie van Defensie, Landstede, Van Delft, De mobiele zeefdrukkerij, Wagenaar engineering, Blaauw-Perio verf, Unica, Heijmans, Van Wijnen, Toolbox, Party Huren, Exoot, Nuborgh College, Morgen College, STO Noordwest-Veluwe, De Techniekacademie, TECHLAB, Platform Techniek.

Het doel van de BLIQ-workshop was om deelnemers uit te dagen een probleem te bedenken en dat op te lossen met behulp van techniek. Idee-concept-oplossing! En dan mochten de deelnemers hun idee ook nog in een pop-up studio laten verfilmen. De workshop werd erg druk bezocht; leerlingen van alle leeftijden gingen met hun (groot)ouders en vrienden lekker aan de slag en er werd ook veel gelachen om alle creatieve oplossingen. Maar het onderliggende doel was natuurlijk om iedereen te laten ervaren dat je (bijna) ieder probleem kunt oplossen met techniek. En hoe leuk dat is!

Een greep uit de problemen en de oplossingen uit de BLIQ-workshop

Sociale innovatie

 • Probleem: bij ons zit iedereen aan tafel op z’n mobiel te kijken. Ook al mag het niet. Mijn vader ook!!
 • Oplossing: een tafel die open kan schuiven, iedereen legt z’n mobiel in het verborgen kastje dat tevoorschijn komt en die kan pas open als de borden van tafel zijn.

Veiligheid

 • Probleem: mijn broer slaat mij altijd als ik langs loop, super irritant.
 • Oplossing: elektrische schoenen, zodat ik heel hard kan lopen!

Mens en Gezondheid

 • Probleem: ik moet spinazie eten, maar dat vind ik echt vies. Ik houd veel meer van pizza en friet.
 • Oplossing: mijn persoonlijke robot eet spinazie, maar poept pizza en friet uit!

Cross-over thinking

 • Probleem: ik houd erg van voetballen, maar mijn bal is heel vaak leeg en dan moet ik weer terug naar huis om hem op te pompen.
 • Oplossing: ik heb een broek gemaakt met een extra grote zak, waar ik mijn pomp makkelijk in kan hangen. Zoiets wat een bouwvakker heeft, maar dan hipper (dit is echt cross-over denken!).

Industrial design

 • Probleem: ik heb er een hekel aan om mijn legoblokjes op te ruimen en uit te zoeken.
 • Oplossing: een stofzuiger die alleen lego opzuigt, op kleur sorteert en ze meteen even schoonmaakt.

Wil je deze workshop ook inzetten? Hij is geschikt te maken voor iedereen van 10 tot 99 jaar. Stuur  een mail naar redactie@nxtv.nl en er wordt contact met je opgenomen.