Instroom
Om aan de groeiende behoefte naar technisch geschoold personeel te kunnen voldoen zal de keuze voor een technische opleiding vaker moeten worden gemaakt.
Shadan Afrasiabi ©TP
Buiten de gebaande paden treden, dat doen ze bij Tangelo Software graag. In 2021 kwam Shadan Afrasiabi via het omscholingstraject Make IT Work bij hen in dienst als software engineer. Vier en een half jaar geleden verhuisde zij uit Iran, waar ze als programmeur werkte. De omscholing was door haar taalbarrière niet makkelijk, maar inmiddels een groot succes. Samen met Marieke Rozmus en Joannes Paanakker, verantwoordelijk voor het intern opleiden binnen Tangelo, deelt Shadan haar ervaringen over het omscholingstraject. Een en ander vond plaats met behulp van de subsideregeling voor omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT en de techniek.
Tangelo Software is met haar 50 medewerkers wellicht een relatief klein softwarebedrijf, maar heeft grote ambities. Ze ontwikkelt een gelijknamig softwareproduct in eigen beheer, waarmee onder andere beursgenoteerde bedrijven hun jaarverslag kunnen opstellen. Marieke Rozmus, HR-manager bij Tangelo Software, vertelt enthousiast: ‘Met een klein clubje mensen bedienen wij op een informele, maar professionele manier grote multinationals. Vroeger werden jaarverslagen gedrukt of geprint, tegenwoordig publiceren bedrijven hun verslag online of kun je een versie in PDF downloaden. Met het Tangelo platform houden onze klanten de controle over het hele proces en kunnen zij, sneller en efficiënter, mooi opgemaakte verslagen maken’. Bedrijven als Schiphol, Randstad, grote (internationale) banken en verzekeraars maken gebruik van het softwareplatform. Ook de Miljoenennota wordt jaarlijks met Tangelo opgesteld.
Opleiden is onmisbaar
Het team van software engineers waar Joannes leiding aan geeft werkt continu aan nieuwe functionaliteiten en updates van de software. Daarnaast maken software engineers het product op maat voor sommige klanten. ‘Het is een vrij breed scala aan technieken die we gebruiken’, start Joannes Paanakker. Hij begon drie jaar geleden als software engineer bij Tangelo en stuurt inmiddels het team van twaalf software engineers aan. Samen met Marieke is hij bovendien verantwoordelijk voor de werving, selectie en het opleiden van personeel.
De werving van nieuwe medewerkers is voor hen best een uitdaging. Marieke: ‘Op het moment dat wij software engineers zoeken, gaan we er vanuit dat zij de talen en technieken die wij gebruiken niet allemaal kennen’. Intern opleiden is dan ook een belangrijk onderdeel van het inwerktraject. Ze vervolgt: ‘Maar als iemand al een bepaalde programmeertaal beheerst, is het veel makkelijker om een andere taal te leren. Dat is een goede basis’.
Motivatie staat voorop
In het wervingstraject vinden beiden iemands motivatie belangrijker dan specifieke competenties. Joannes: ‘Wat wij doen, is niet zomaar beschikbaar in de markt. Mensen moeten vooral een bepaalde nieuwsgierigheid hebben en willen leren’. Dat beaamt Marieke: ‘De skills leren ze wel, het gaat vooral om de motivatie. Past het type persoon bij ons team? En wil diegene ook voor de langere termijn bij ons blijven? Dat zijn voor ons belangrijkere factoren’.
Ieder inwerktraject start met het leren kennen van het product als gebruiker. Daarna volgen nieuwe medewerkers in koppels van twee of meer de opleiding. ‘Op die manier kunnen ze makkelijker vragen stellen en leren ze ook veel van elkaar’, verklaart Joannes. Na drie à vier maanden zijn nieuwe medewerkers klaar om zelf aan de slag te gaan. Al duurt het langer voordat ze volledig inzetbaar zijn. Joannes: ‘Tot het einde van het eerste jaar is de productiviteit veelal zo’n 50%, maar daar zijn wij tevreden mee’.
Joannes Paanakker en Marieke Rozmus ©TP
Extra potentieel via omscholing
In de huidige krappe arbeidsmarkt is het voor Tangelo nodig om buiten de reguliere kaders te kijken. Zo kijkt zij ook naar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zij-instromers. Vorig jaar kwam Joannes met het idee om mee te doen met het omscholingstraject Make IT Work van de Hogeschool van Amsterdam. Marieke was direct positief: ‘Na zes maanden opleiding kan iemand als basis IT’er binnen een organisatie aan de slag. Toen we erachter kwamen dat we er ook nog een subsidie voor konden aanvragen bij het RVO, was onze algemeen directeur nog enthousiaster. Hierdoor is ons risico minimaal’.
Inmiddels hebben Joannes en Marieke via deze weg drie nieuwe personeelsleden mogen verwelkomen, waaronder Shadan Afrasiabi. Shadan is gemigreerd uit Iran en woont nu vier en een half jaar in Nederland. Via een vriend kwam ze in aanraking met Make IT Work. Ze vertelt enthousiast over het traject: ‘Ik heb me gelijk ingeschreven en had een sollicitatiegesprek bij drie bedrijven, waaronder Tangelo. Zij hebben mij geaccepteerd en in zes maanden kon ik de programmeertaal Java leren’.
‘We geloofden in Shadan, daarom hebben we samen met Make IT Work gekeken naar een passende oplossing’ - Marieke Rozmus
Niet zonder slag of stoot
De omscholing was voor haar een uitdaging, voornamelijk door de taalbarrière. Op een gegeven moment dacht ze eraan om te stoppen. Dat had niets te maken met haar motivatie, maar enkel omdat ze de Nederlandse taal niet goed genoeg kon volgen. ‘Ik voelde me geïsoleerd, het ging te snel’, legt Shadan uit. Gelukkig zagen Tangelo en Make IT Work haar sterke motivatie. Marieke: ‘Wij geloofden in Shadan en zouden het zonde vinden als zij om deze reden haar opleiding niet af kon maken. Samen met Make IT Work hebben we daarom gekeken naar een passende oplossing’.
Shadan kreeg een persoonlijk begeleider, waardoor ze de opdrachten beter kon volgen. Onder aan de streep heeft ze exact dezelfde opleiding gevolgd, maar met wat extra taal technische ondersteuning. Inmiddels is ze in dienst bij Tangelo en erg blij met haar baan. ‘Na de basisstudie heb ik geleerd om met het platform van Tangelo te werken. Dat is een andere programmeertaal, maar gaat heel goed’.
Desondanks is het nog altijd wennen voor Shadan. Dagelijks heeft ze te maken met verschillen, vooral op het gebied van cultuur en taal. Shadan: ‘In Iran mogen mannen en vrouwen wel met elkaar werken, maar is het niet gewoon om als vrouw tussen veel mannen te werken. Dat is hier wel het geval. Ik moest daar erg aan wennen, maar nu voelt het veilig’. Ook de Nederlandse taal blijft lastig, al mag ze van haar werkgever tijdens werkuren aan de slag met haar taalcursus. ‘Het helpt dat ik de hele dag Nederlands praat met collega’s’, zegt ze trots.
‘Met Make IT Work kun je in een korte tijd je doel bereiken’ - Shadan Afrasiabi
Geef mensen een kans
Joannes en Marieke zijn allebei erg enthousiast over het omscholingstraject, vooral vanwege de motivatie van de deelnemers. Joannes: ‘Het is het meest succesvolle wervingstraject wat we tot nu toe hebben gevolgd. Zij-instromers kiezen hier heel bewust voor, ze zijn intrinsiek gemotiveerd. Leeftijd en achtergrond zijn totaal niet relevant, het is juist een pré dat de deelnemers al langer werken en meer levenservaring hebben’. Marieke vult hem aan: ‘Eigenlijk is de opleiding een soort proeftijd. Als bedrijf betaal je pas als een kandidaat de studie heeft doorlopen. Het helpt om actief betrokken te zijn bij dergelijke trajecten. En geef mensen een kans, het kan je veel brengen!’
Ook Shadan is dankbaar voor het traject. ‘Vrienden van mij zijn veel langer bezig met een opleiding, soms wel vier jaar. Make IT Work is een hele snelle manier om je doel te bereiken en geeft perspectief voor de toekomst’. Tangelo voelt inmiddels als haar nieuwe thuis. ‘Mijn collega’s zijn mijn familie’, sluit ze tevreden af.
Shadan Afrasiabi ©TP