25 april 2024

Co-Teach Informatica: een samenwerking tussen IT/ICT-sector en onderwijs

Co-Teach Informatica is een breed gedragen publiek privaat samenwerkingsverband met een belangrijk doel: zorgen dat er op scholen waar geen docent informatica is, bovenbouwleerlingen havo en vwo tóch aan de slag kunnen met informatica. Onderdeel van het programma is een gastlessenreeks door IT/ICT-professionals uit het bedrijfsleven. De praktijkervaring, inspiratie en actuele voorbeelden die zij als gastdocent bieden, zijn van hele grote waarde.

Na het volgen van een gastdocentencursus staan de IT/ICT-professionals 6 tot 8 weken voor de klas om de leerlingen op te leiden en te inspireren met de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. Door het delen hun kennis, ervaring en voorbeelden uit hun eigen praktijk verrijken zij het informaticaonderwijs en willen zij jongeren enthousiast voor een toekomst in de ICT. Het voordeel is dus niet alleen het bieden van een oplossing voor het huidige lerarentekort, maar ook het behoud van het vak. Hiernaast zorgt het ervoor dat het onderwijs goed aansluit op de beroepspraktijk.

Ervaringen
Benieuwd naar hoe een IT/ICT-professional het gastdocentschap ervaart? We spraken met Stefan Manenschijn, senior software engineer bij Just Eat Takeaway en Sanne Eggengoor, data-scientist bij RTL. 

Leerlingen krijgen een reëler beeld van de IT/ICT-wereld, door iemand uit het bedrijfsleven erover te laten vertellen. Zoiets leer je niet uit boeken.
- Stefan Manenschijn. Lees het hele artikel hier

Wil je het onderwijs up-to-date houden? Zorg voor input uit het bedrijfsleven!
- Sanne Eggengoor. Lees het hele artikel hier.

Ook als gastdocent aan de slag?
Wil jij ook dat zoveel mogelijk scholen het vak informatica aanbieden? En met jouw kennis en expertise leerlingen enthousiasmeren en inspireren voor een vervolgopleiding en loopbaan in de IT/ICT? Ga naar de site voor meer informatie en meld je aan via co-teach@uu.nl.