Instroom
Om aan de groeiende behoefte naar technisch geschoold personeel te kunnen voldoen zal de keuze voor een technische opleiding vaker moeten worden gemaakt.
Emelie
Be an Engineer is een samenwerkingsinitiatief van bedrijven en hogescholen. Ze trekken nieuw talent aan met een passie voor techniek. Talent zonder een technische hbo-opleiding. Zij gaan betaald leren & werken en zo lossen we het probleem op van een tekort aan technisch talent.
‘In twee jaar tijd hebben wij zo al meer dan 35 kandidaten geplaatst die anders niet hadden kunnen instromen in de techniek,’ vertelt Tanja Hulst, programma manager bij Be an Engineer. ‘Zij zijn in één dag geswitcht naar een baan in de techniek, want leren en werken doe je tegelijk. Het gaat hierbij om een grote diversiteit aan kandidaten. Het zijn mensen met een migratie-achtergrond, niet afgeronde hbo-opleiding, rechtstreeks van de havo of juist mensen met al een diploma én werkervaring. Ze zijn welkom als ze een passie meenemen voor werken in de techniek. Het traject biedt hun en andere (zij)-instromers de kans om een twee- of vierjarige deeltijdopleiding te volgen bij één van de aangesloten hogescholen in Nederland. Én koppelt ze aan een werkgever naar keuze, want instromen in de techniek doe je samen. Daarom betaalt, naast een salaris, de werkgever ook de opleidingskosten en zorgen ze voor passende begeleiding op het werk.’
‘Bij Be an Engineer zijn wij van mening dat er een gedragsverandering moet plaatsvinden, een andere mindset nodig is,’ aldus Tanja Hulst. ‘Niet alleen op het gebied van omscholen. Ook op het gebied van de traditionele kijk op de techniek. De aanwezige kennis en ervaring vanuit een andere branche of ander beroep, kan ook ingezet worden in een technisch vak. Met onze aanpak willen we zo op meerdere maatschappelijke vraagstukken antwoord geven. Meer vrouwen in de techniek is daar eentje van.’
De switchers
Emelie en Iwona, zijn beiden sinds kort een technische opleiding gestart en konden direct aan de slag bij Homij. Hoe ervaren zij hun stap en hoe kijkt hun nieuwe werkgever naar deze combi leren/werken?
Emelie heeft wegens de coronacrisis haar baan als goudsmid opgezegd. Daarna is ze bij een carrièrecoach terechtgekomen. ‘Ik ben op het nippertje gestart met de opleiding Engineering aan de Hogeschool van Amsterdam. Het traject verliep erg vlot. Ik was aangenomen bij Homij en kon direct aan de slag!’, zegt Emelie. Ze vond het een hele switch van goudsmid naar de techniek. Maar ze ontdekte ook de parallellen met een baan als goudsmid; haar 3-D inzicht heeft ze ook nu nodig in haar rol als BIM-modeleur voor Homij. ‘Ook hierbij kan ik mijn 3-D inzicht en ervaring met modelleren inzetten. Ik had van tevoren niet gedacht dat mijn eerdere werkervaring zo nuttig zou zijn’, vervolgt ze. Ze heeft veel plezier in haar opleiding en ze vindt het goed bij te houden: ‘De begeleiding vanuit Homij is super goed; ik kan met al mijn vragen terecht en de collega’s staan voor elkaar klaar. Dat maakt instromen zo leuk, ik kan weer lekker aan de slag.”
Iwona beaamt dat. Ook zij is recent gestart bij Homij en vindt de begeleiding goed. Zij komt uit de bloemensector. ‘Het was een grote en bewuste stap van mijn baan tussen de orchideeën naar techniek. Vroeger wilde ik altijd architect worden, er was dus al interesse in de techniek’, zegt ze. ‘Toen ik Be an Engineer tegenkwam, was ik blij dat ik een combinatie tussen werken en leren had gevonden; een volledige studie zat er voor mij niet meer in’.
Marc Meeder, directeur bij Homij: ‘Er moet altijd plek zijn voor mensen die leergierig en gemotiveerd zijn. Diversiteit en mensen die open staan voor techniek, met een goede arbeidsethos – dan komt het altijd goed. Dat is veel belangrijker; hoe je erin staat, hoe je communiceert - de techniek komt dan wel.’ ‘We kijken meer naar de mens dan naar het cv. Het karakter, hoe men erin staat en hoe leergierig men is, dat bepaalt het succes.’ zegt Marc.
‘Deze manier van nieuw talent werven is aanvullend op onze reguliere werving. De zij-instromers nemen andere kennis en ervaring mee en ze hebben een bredere blik op de wereld. Er vindt een mooie kruisbestuiving plaats. De switcher neemt soft skills mee naar de organisatie en het bedrijf en collega’s leren de switcher meer over de inhoud, van de organisatie en de techniek. Dat gaat samen op, het loopt parallel aan elkaar, ook het leren. Wat ze in de klas leren koppelen ze gelijk aan eigen praktijk. En dat heeft als voordeel dat wij als organisatie en team daar ook direct profijt van hebben.”, vervolgt Marc. Hij haalt daarbij twee praktijkvoorbeelden aan. ‘Emelie was vanuit haar oude functie gewend om met een CAD systeem te werken, je ziet dat ze haar rol als BIM modelleur bij Homij daardoor snel oppakt. Bij Iwona zie je duidelijk haar ervaring met logistiek terug. Ze ziet goed hoe processen lopen en hoe je die processen kunt optimaliseren.’
De toekomst heeft engineers nodig
‘Samen met maar liefst zes hogescholen worden door Be an Engineer zo'n 18 technische opleidingen aangeboden. Er wordt op een innovatieve manier samen gewerkt, zowel met grote bedrijven, mkb'ers als met brancheorganisaties en overheden. De samenwerking gaat anders dan anders. We zien allen het belang van talent een kans geven om in te stromen in de techniek. En de klimaatcrisis onderstreept dit nog eens extra!’ aldus Tanja Hulst.
‘We kijken vooruit en spelen in op wat er nodig is om talent te werven voor de techniek. Voor introducties tussen bedrijven en kandidaten organiseren we speeddates die mooie matches opleveren. Iedereen is welkom bij Be an Engineer; havisten, mbo’ers, statushouders, hbo’ers, werkzoekenden en natuurlijk vrouwen. De toekomst heeft engineers nodig! Kijk voor hier voor meer informatie.