Home

TECHNIPRET: STERKER DOOR SAMENWERKING

Dit project draagt bij aan de realisatie van Doel 5

TechniPret is ontstaan vanuit De Jonge Krijger. Een projectbureau dat jongeren helpt ontdekken wat zij het allerliefste willen doen in hun leven. Verschillende takken binnen de technische sector hebben behoefte aan goed opgeleide mensen. Het liefst willen de bedrijven jonge mensen die nog goed te ‘kneden’ zijn. De realiteit voor veel jongeren is dat zij pas na een eerste studie erachter komen dat zij de techniek in willen. Op dat moment ben je voor veel bedrijven al te oud. Zonde, want veel van hen hebben ontzettend veel talent en een goede werkmentaliteit.

JONGEREN

Jongeren van 16 tot 27 jaar uit regio Rijnmond kunnen zich bij TechniPret aanmelden. Een jongere moet interesse hebben in een technische baan of opleiding en écht gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan. Om een duurzame oplossing voor de jongere te vinden, is het streven dat die minimaal een mbo 2-opleiding kan volgen. Jongeren kunnen starten op een niveau 2-opleiding met een vmbo-diploma of een diploma op niveau 1.

TechniPret helpt veel van de jongeren door hen uit te laten vinden wat zij het allerliefste willen doen en hoe zij dit kunnen doen binnen de techniek. De écht gemotiveerde jongeren gaan met de coaches aan de slag. Ons motto: “Jong geleerd is oud gedaan”. Veel jongeren weten wel dat zij de techniek in willen, maar niet precies welke kant op. Een goede reden om te beginnen met het uitvinden van interesses en talenten. “Iedere jongere heeft talent, alleen kunnen ze die niet altijd benoemen”.

Wij bieden ondersteuning bij allerlei zaken, maar zullen het werk niet uit hun handen nemen. Jongeren kunnen met al hun vragen bij ons terecht en krijgen antwoorden waar zij nu en in de toekomst mee aan de slag kunnen. Duurzaamheid op dat gebied is voor ons erg belangrijk.

ONZE LOBBY VOOR LEERWERKPLEKKEN

De laatste tijd zien en horen wij dat het aantal leerwerkplekken afneemt. Een zonde, want veel van de jongeren die zich bij TechniPret aanmelden, willen graag een bbl-opleiding volgen. De ROC’s laten studenten niet toe voordat zij een leerwerkplek hebben. Om die reden kunnen veel jongeren niet beginnen aan hun opleiding. Het overstappen van een bbl- naar bol-opleiding is voor een aantal jongeren geen optie, omdat zij een eigen huis hebben, schulden moeten afbetalen of een gezin moeten onderhouden.

Juist voor deze laatste groep zijn wij hard aan het zoeken naar leerwerkplekken. Dit doen wij door met veel bedrijven om de tafel te gaan. Op die manier hebben wij een goed beeld gekregen van de huidige situatie in de technische sector en kunnen wij jongeren zo goed mogelijk helpen. Omdat het aantal leerwerkplekken langzaam afneemt, worden gesprekken gevoerd met bedrijven. Zo is het al meerdere malen gelukt leerwerkplekken te creëren en zo jongeren een opleiding te laten volgen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SAMEN STAAN WE STERKER

De samenwerking met bedrijven is er niet zomaar. Hiervoor zoeken wij samenwerking met allerlei partijen, zoals gemeenten, scholen en andere initiatieven. Hiermee vormen wij een brug tussen de jongeren en de andere partijen. “Als project met drie medewerkers gaan wij niet de grootste veranderingen teweeg brengen in de regio, maar samen staan we sterk!” Juist door die samenwerking kan iedere partij haar sterke kant inzetten. Daar hebben de jongeren, de bedrijven, gemeenten en de scholen het meest aan. “Het begint bij het erkennen van elkaars kracht en die gebruiken om de technische sector er weer bovenop te helpen”.

TIPS

  • Laat jongeren hun talenten ontdekken.
  • Laat bedrijven de toegevoegde waarde van een oudere jongere zien.
  • Samenwerken met andere partijen maakt je sterker.

MEER INFORMATIE

Frank Luijendijk
Website: www.jongekrijger.nl
E-mail: frank@jongekrijger.nl
Telefoon: 0180-312740

Zie ook de factsheet over TechniPret.

Deze case is een voorbeeld van doel 5 van het Techniekpact: Verbeteren aansluiting van het vo naar het mbo en ho. 

MEER CASES BIJ DOEL 5