Home

MATCHINGDAY BRENGT ONDERWIJS EN BEDRIJVEN BIJ ELKAAR

Dit project draagt bij aan de realisatie van Doel 4

Negen VMBO-t scholen kregen op 2 juni 2014 de kans om contacten te leggen met een groot aantal technische bedrijven en -organisaties. Het doel van deze Matchingday was het maken van concrete afspraken omtrent het organiseren van gastcolleges, bedrijfsbezoeken, stageplekken en projectweken. In totaal zijn er 25 matches gemaakt.

Belang goede voorlichting leerlingen

De bijeenkomst werd geopend door Joost van Elten, projectleider Technologieroute van het Masterplan Techniek Amsterdam. In een inleiding benadrukte hij de noodzaak van deze bijeenkomst. ‘Leerlingen van het VMBO-t weten nu vaak niet wat technische opleidingen precies inhouden. Op het moment dat ze dan de keuze moeten maken voor hun vervolgopleiding, zullen ze niet snel voor deze richting kiezen. Het is dus belangrijk dat we ervoor gaan zorgen dat deze leerlingen daar beter over geïnformeerd worden.’

Hij trad ook op als gespreksleider tijdens de Matchingday. Aan de hand van de onderwerpen ‘gastcolleges’, ‘bedrijfsbezoeken’, ‘stages’ en ‘techniekweken’, zorgde hij ervoor dat de scholen konden laten weten waar ze naar op zoek zijn, en de bedrijven en instellingen wat ze te bieden hebben.

005

Peter Spreeuwers, coördinator Vrienden van het Masterplan Techniek Amsterdam, liet weten dat wanneer medewerkers van bedrijven wellicht koudwatervrees hebben om voor een klas te staan, het Masterplan hen daarbij kan helpen en ondersteunen.

Geslaagde matches

Daarna was het tijd om daadwerkelijk te “matchen”. De bedrijven en instellingen hadden allemaal een stand waar de scholen langs konden om nader geïnformeerd te worden. De afspraak was als volgt: als er een match werd gemaakt, zou er een fluitje klinken en tekende beide partijen een contract. Al snel klonk het eerste fluitje. Het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA) vond een match met VHTO, het landelijke expertisebureau voor meisjes/vrouwen en bèta/techniek voor het gegeven van een gastles.

De matches kennen een grote variatie. Een kleine greep: excursies bij de distributeur van gas en elektra Alliander, gastlessen over projectmanagement via Installatiewerk Noord-Holland, introductie in de Architectuur door architect Ted Schulten, bezoek van de ‘Promotrailer’ van de brancheorganisatie OTIB, gastlessen, excursies en stages bij NexTechnician, de vereniging van grote autodealers in Zuid-Oost en introductielessen door Infento, leverancier van technisch constructiemateriaal.

Gezien het aantal matches en de zeer positieve reacties van zowel de scholen, technisch bedrijven en -organisaties zal de Matchingday binnen afzienbare tijd zeker een vervolg gaan krijgen.

Deze case is een voorbeeld van doel 4 van het Techniekpact: Voldoende vo-leerlingen kiezen voor een bètatechnisch profiel. 

MEER CASES BIJ DOEL 4