Home

Limburg Economic Development: verbindingen leggen tussen bedrijven en scholen

Dit project draagt bij aan de realisatie van Doel 7

Jos Schneiders is oud-directeur van DSM Nederland en ambassadeur van SchoolMeetsPractice. Na de HTS, waar hij werktuigbouwkunde studeerde, is hij bij DSM terechtgekomen. Hier heeft hij bij verschillende bedrijfsonderdelen gewerkt, onder meer ook in Zwitserland, en ten slotte is hij directeur DSM Nederland geworden. Inmiddels gepensioneerd, maar blijft bezig in allerlei commissariaten. Daarnaast is Schneiders betrokken bij Limburg Economic Development (LED), een organisatie die economische groei in de regio wil stimuleren.

“Vanuit LED heb ik een adviesrol bij het VO-HO netwerk. Ik werk mee aan de totstandkoming van DOT’s, ik ga bijvoorbeeld na welke bedrijven en campussen daaraan kunnen meewerken. LED is een uitvoeringsorgaan van Brainport 2020 en heeft vier lijnen. Eén daarvan is de ‘people’-lijn, die is gericht op de aansluiting van de opleiding op het bedrijfsleven. Een belangrijk onderwerp daarin is verbindingen leggen tussen bedrijven en scholen.”

“Een VO-HO netwerk is nodig, omdat de ontwikkelingen in de technologie zo snel gaan dat het onderwijs ervoor moet zorgen niet achter te lopen. Om de veranderende omgeving bij de docenten te krijgen, en indirect bij de leerlingen, is de verbinding met het bedrijfsleven nodig.”

“De brug tussen het onderwijs en het bedrijfsleven moet sterker worden en breder. Zo zouden docenten regelmatig een bedrijfsstage kunnen doen om blijvend op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen, zoals de circulaire economie en de duurzaamheidstrend.”

Het hele interview met Jos Schneiders is te lezen op vohonetwerken.nl.

 

 

 

 

 

 

Deze case is een voorbeeld van doel 7 van het Techniekpact: Onderwijs en bedrijfsleven werken samen bij opleiden docenten beroepsonderwijs.

MEER CASES BIJ DOEL 7