Home

De collegetour is een prachtig initiatief

Dit project draagt bij aan de realisatie van Doel 6

Met veertien vwo-5-leerlingen bezocht Eric Snelders, docent scheikunde op het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, het onderzoeksinstituut Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL) en de onderzoeksgroep Fotonische materialen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Tijdens deze ‘Collegetour Exciting Molecules’ kregen de leerlingen een college, een rondleiding, en deden ze mee aan een practicum.

Eric werd benaderd door het regionaal VO-HO netwerk Amsterdam (Its Academy / Bètapartners) met de vraag of hij wilde meedoen aan een regionaal netwerk van scholen en bedrijven om een zogeheten ‘Collegetour’ te organiseren: school en bedrijf maken samen een programma voor een bedrijfsbezoek, waar leerlingen van alle deelnemende scholen van het netwerk aan mee kunnen doen. In andere regio’s, bijvoorbeeld Kennemerland en Amsterdam-Noord, worden zulke collegetours al langer georganiseerd.

Harder lopen 
Eric, die voor zijn onderwijsloopbaan in het bedrijfsleven werkte, greep het verzoek met beide handen aan. “Ik vind dit een prachtig initiatief, waarvoor ik graag een tandje harder ga lopen, want het is heel belangrijk dat leerlingen kennis maken met bedrijven en onderzoeksinstituten. Ze begrijpen dan beter wat ze straks kunnen studeren en wat ze met die studies kunnen gaan doen. Door mijn achtergrond heb ik misschien wat meer affiniteit en contacten met het bedrijfsleven dan de gemiddelde docent. Ik organiseer regelmatig gastlessen en excursies, en kon zodoende gebruikmaken van de contacten die ik al heb met bedrijven in de regio.”

Eric benaderde vier bedrijven met de vraag of ze wilden meewerken aan de Collegetour. Het onderzoeksinstituut ARCNL reageerde als eerste en wilde dat graag. “Samen met mensen van het ARCNL heb ik in het vroege voorjaar het programma ‘Exciting Molecules’ in elkaar gezet, en 15 juni was de eerste aflevering van de Collegetour Gooi- en Vechtstreek een feit.” 

Lees hier meer. 

MEER CASES BIJ DOEL 6