cases
Filter →
ONDERWERP: MOBILITEIT
In de Brainportregio zijn Ergon en Senzer grote spelers op het matchen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, gericht op mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.
Aan het hoofd van beide organisaties staan twee bevlogen vrouwen die veel ideeën hebben over de hervorming van de dienstverlening.
ONDERWERP: PO/VO
Op deze school wordt al jaren keihard gewerkt aan de implementatie van wetenschap en techniek.
Inmiddels werken ze op een groepdoorbrekende manier aan verschillende thema’s en worden alle zaakvakken op een onderzoekende en ontdekkende manier aangeboden.
ONDERWERP: PO/VO
Op CSB De Rank in Toldijk Wordt is het schoolbrede onderwijsprogramma Thinking for Learning, waarin geen goed of fout bestaat, de basis voor hun onderwijs
Het doel van het uit Engeland overgekomen onderwijsprogramma is denkvaardigheden bij kinderen stimuleren en ontwikkelen
ONDERWERP: PO/VO
Nadat medewerkers van bs De Regenboog een middag met hun eigen vragen aan de slag waren gegaan ontdekten ze dat ze hun zelf verworven antwoorden nooit meer vergeten, terwijl iets wat wordt verteld vaak het ene oor in en het andere oor uitgaat.
"Vanuit je eigen nieuwsgierigheid op onderzoek uitgaan en op die manier verder komen, dat is de ervaring die we bij onze leerlingen stimuleren."
ONDERWERP: PO/VO
Dat onderzoekend en ontwerpend leren ontzettend veel oplevert, hoef je het onderwijsteam van basisschool De Marke uit Amersfoort niet uit te leggen.
Coach Manuela van den Bos liet hen zien dat de oplossing dichterbij is dan ze zelf in eerste instantie dachten.
ONDERWERP: PO/VO
Jacqueline de Fouw, directeur Basisschool Koningin Beatrix in Buren, kreeg als dochter in een gezin dat bergingsmaterialen verkoopt techniek met de paplepel ingegoten.
Ze brengt haar passie voor dit vak met liefde over op haar leerkrachten en leerlingen.
ONDERWERP: PO/VO
Rasondernemer Johan Reijers verkreeg via het Junior Technovium Nijmegen 25 techniekplekken die hij in samenwerking met studenten plattelandsontwikkeling zo aanpaste dat vrijwilligers leerlingen bij het gebruik ervan kunnen begeleiden.
“Zonder het Tech-Lokaal hadden we ons techniekonderwijs nooit naar zo’n hoog plan kunnen tillen.”
ONDERWERP: PO/VO
Op de Roncallischool in Zeddam ging de onderwijsvisie op de schop en wordt er hard gewerkt aan de implementatie van toekomstgericht onderwijs.
Ze zijn aan de slag met onderzoekend en ontwerpend leren, waar mogelijk in combinatie met moderne technologie.
ONDERWERP: DOCENTPROFESSIONALISERING LERAREN PO/VO
Het team van de Groene Ring in Duiven stelt onderzoekend en ontwerpend leren centraal.
"Door leerlingen open vragen te stellen en zelf geen antwoorden te geven, worden ze geprikkeld en blijven ze nieuwsgierig."
ONDERWERP: PO/VO
‘Kinderen die gezien en gehoord worden en waarvan de nieuwsgierigheid wordt beloond, komen met plezier naar school’
Daarom werkt het team van basisschool ’t Blokhuus in Hoevelaken er elke dag met veel enthousiasme aan een zo uitdagend mogelijke leeromgeving voor alle kinderen te creëren. Techniek en Wetenschap helpt hen daarbij.
ONDERWERP: PO/VO
Het gedreven team van IKC de Bosmark zag dat leerlingen behoefte hebben aan een andere manier van lesgeven.
“We hebben het heft in eigen hand genomen en zijn het avontuur aangegaan. Die strategie heeft ons veel opgeleverd.”
ONDERWERP: PO/VO
OBS De Meent mag dan een kleine dorpsschool zijn, op het gebied van wetenschap- en techniekonderwijs gebeuren er grote dingen.
"We willen dat 21e eeuwse vaardigheden als vragen stellen, kritisch en creatief denken en problemen oplossen een natuurlijke houding van onze leerlingen wordt.”
ONDERWERP: VMBO
Als je het over krimp hebt, gaat er niets boven Groningen: de gemeente Delfzijl is koploper in Nederland. De leerlingenaantallen krimpen hard mee, zeker in het technisch vmbo.
Vandaar dat twee vmbo-scholen in Delfzijl en Uithuizen gezamenlijk vol inzetten op techniek, waaronder het profiel Bouwen, Wonen en Interieur.
ONDERWERP: VMBO
Leerlingen van RSG Wolfsbos in Hoogeveen zijn in januari 2017 gestart met het volgen van het keuzevak ‘Daken en Kapconstructies’ in het opleidingscentrum van Bouwmensen.
Een pilot, maar Egbert Hidding van Bouwmensen en Petra Hummel van het Wolfsbos zijn het er nu al roerend over eens: ‘Zo kan het technisch aanbod van het vmbo in Drenthe op peil blijven.’
ONDERWERP: DOCENTPROFESSIONALISERING LERAREN MOBILITEIT PO/VO
Remco van Grootel vertelt over het succesverhaal van de DOT Scheikunde in Limburg.
In Limburg is de DOT Scheikunde een groot succes. Bedrijven en scholen nemen er enthousiast aan deel. Dat resulteert in allerlei vormen van samenwerking en uitwisseling. Maar toch is nog wel wat te wensen over, vindt netwerkcoördinator Remco van Grootel.
ONDERWERP: DOCENTPROFESSIONALISERING LERAREN PO/VO VMBO
Janke Westerhuis en Renée Prins vertellen over de ontstane samenwerking tussen vmbo- en havo-vwo-docenten.
In Den Haag leren bètadocenten vmbo en havo-vwo over en weer van elkaar. Op het vmbo worden ze daardoor creatiever, op het vwo leren ze hun handen te gebruiken. Een pilot waarin de schooltypes nauw samenwerken, is vorig jaar van start gegaan en krijgt de komende jaren een vervolg.
ONDERWERP: DOCENTPROFESSIONALISERING HBO/WO LERAREN MOBILITEIT PO/VO
Carin Werner-IJgosse vertelt over haar ervaringen bij het Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL).
Docent Scheikunde Carin Werner-IJgosse werkt in het kader van het STEM Teacher Academy project ‘Leraar in Onderzoek’ een dag per week bij het Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL).
ONDERWERP: DOCENTPROFESSIONALISERING LERAREN MBO MOBILITEIT
Cindy Postma liep stage bij twee bedrijven die zich bezighouden met de toepassing van drones in de agrarische sector.
Gedurende zes dagen ruilde Cindy Postma de klaslokalen van het Nordwin College in Buitenpost in voor het bedrijfsleven. Als docent Loonwerk en Akkerbouw liep ze stage bij twee bedrijven die zich bezighouden met de toepassing van drones in de agrarische sector.
ONDERWERP: DOCENTPROFESSIONALISERING HBO/WO LERAREN MOBILITEIT PO/VO
Ramon Knoester en Mark van der Ende vertellen over hun nieuwe samenwerking.
Derdejaars technasiumleerlingen van Melanchthon Bergschenhoek gaan volgend schooljaar (2017-2018) een project uitvoeren in opdracht van de start-up Recycled Park. Het is het eerste resultaat van de samenwerking tussen Ramon Knoester, initiatiefnemer van Recycled Park, en docent Mark van der Ende, die Onderzoek & Ontwerpen (O&O) geeft aan het technasium.
ONDERWERP: DOCENTPROFESSIONALISERING HBO/WO LERAREN MOBILITEIT
Theo van Dijk, docent natuurkunde, vertelt over zijn ervaringen.
De lerarenopleidingen natuurkunde en scheikunde van Hogeschool Windesheim organiseerden niet alleen een BedrijfsDOT met docenten van stagescholen, maar ook bedrijfsstages voor studenten. Zowel de DOT-docenten als de studenten namen een kijkje in bedrijven en verwerkten die ervaringen in het onderwijs.
ONDERWERP: DOCENTPROFESSIONALISERING LERAREN MOBILITEIT PO/VO
Marcel Bijman vertelt over de bestaande samenwerking met Thales en over de nieuwe samenwerking met het bedrijf Reden.
De bètasecties van het Assink Lyceum in Haaksbergen willen zo veel mogelijk samenwerkingsrelaties aangaan met bedrijven in de omgeving. Het is dan ook niet voor niets een Jet-Net school. Marcel Bijman, docent biologie en Jet-Net coördinator van het Assink, vertelt over de al langer bestaande, doorgewinterde samenwerking met Thales en over de kersverse, opbloeiende samenwerking met het bedrijf Reden.
ONDERWERP: DOCENTPROFESSIONALISERING LERAREN MOBILITEIT PO/VO
Wies Beljaars – Van den Berg nam deel aan colleges 'Bedrijf in de Klas' in Brabant.
“Het beeld dat leerlingen hebben bij technische beroepen is vaak beperkt en achterhaald. En eigenlijk geldt dat ook voor veel ouders en docenten. Samen met de bedrijven in de regio en de TU Eindhoven proberen we dat beeld bij te stellen.”
ONDERWERP: DOCENTPROFESSIONALISERING HBO/WO LERAREN MOBILITEIT PO/VO
Eric Snelder bezocht twee onderzoeksinstituten met zijn vwo-5-leerlingen.
Met veertien vwo-5-leerlingen bezocht Eric Snelders, docent scheikunde op het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, het onderzoeksinstituut Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL) en de onderzoeksgroep Fotonische materialen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
ONDERWERP: HBO/WO MOBILITEIT PO/VO
"Dankzij het VO-HO netwerk en de verschillende DOT’s is er permanente betrokkenheid tussen het voortgezet en het hoger onderwijs en de beroepspraktijk in de regio."
"Het is nauwelijks nog voorstelbaar dat het VO-HO netwerk er niet zou zijn."
ONDERWERP: MOBILITEIT
In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe bestaat sinds kort de mogelijkheid om binnen zestien weken jezelf te laten scholen en aan het werk te gaan als CNC-verspaner/operator.
De speciale scholingsroute hiervoor is een gezamenlijk initiatief van Randstad, opleider ‘Verder in techniek’ en UWV.
ONDERWERP: HBO/WO
Kennisverspreiding. Dat was de droom die het Centre of Expertise Biobased Economy voor ogen had toen het idee voor een Massive Open Online Course werd geopperd.
Een online cursus over een nieuwe economie die niet draait op fossiele brandstof, maar op biomassa. Een cursus die voor iedereen, op elke plek toegankelijk is: van internationale student, tot Nederlandse professional.
ONDERWERP: MBO
Het Bouw & Interieur College van het ROC Midden Nederland trekt steeds meer meisjes aan. Hoe houd je die het beste binnenboord? Peersupport blijkt een succesvol middel.
Ook is er gekozen voor het opzetten van Mentoring CirclesTM, een instrument gericht op een succesvolle overgang van opleiding naar werk.
ONDERWERP: PO/VO
Door een veranderaanpak is men op het Nuborgh College geïnspireerd geraakt om te blijven leren van elkaar en te blijven investeren in gedeeld eigenaarschap.
Ze zijn er trots op dat ze bèta en differentiatie dankzij deze aanpak een flinke impuls hebben kunnen geven.
ONDERWERP: MOBILITEIT
Critici vrezen dat robotisering ten koste gaat van banen. Het Gelderse bedrijf Goma laat echter het tegendeel zien.
“Automatisering en robotisering heeft ons meer klanten en meer werkgelegenheid opgeleverd. Het is een noodzaak om te overleven in een competitieve markt.”
ONDERWERP: MOBILITEIT
In de regio Rotterdam, Drechtsteden en Gorinchem werken overheid, onderwijsinstellingen en bedrijven samen om de instroom in de technische sector te bevorderen.
Met het Sectorplan Maritieme Techniek krijgen de initiatieven die zij ontwikkelen een extra impuls.
ONDERWERP: ICT MOBILITEIT
Doel is om de 'vijver' van technici en informaticaspecialisten te vergroten, zodat bedrijven hun vacatures beter kunnen invullen.
Samenwerkingsverband van bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden uit de Brainport regio en Nederland.
ONDERWERP: MOBILITEIT
F-TOP richt zich op het verbeteren van de aansluiting van vraag en aanbod op de Friese arbeidsmarkt in de technische sectoren.
F-TOP is een project van de provincie Fryslân, vakverenigingen FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie, de werkgeversorganisaties Koninklijke Metaalunie en Uneto-VNI en de aangesloten opleidingsfondsen OOM en OTIB.
ONDERWERP: MBO
Coöperatie waarin het bedrijfsleven een sturende rol heeft.
TechWise Twente wil de uitstroom van mbostudenten op niveau 4 en 5 (AD) vergroten en het opleidingsniveau van mbo-techniekstudenten verbeteren. Daarnaast ondersteunt TechWise Twente HTSM-bedrijven door de oprichting van één loket voor afstemming tussen vraag en aanbod, pooling en uitwisseling van technici.
ONDERWERP: MBO
Capabel en het Tech College van ROC Midden Nederland bieden vakopleidingen aan in de techniek gecombineerd met extra aandacht voor taal en rekenen. De deelnemers stromen uit op mbo niveau 1 en 2.
Deze opleiding is op maat gemaakt voor nieuwkomers en vluchtelingen, zodat zij hun kansen kunnen vergroten op de arbeidsmarkt. Deelnemers en bedrijven maar ook de onderwijsinstelling profiteren van deze instroom.
ONDERWERP: MOBILITEIT
Dit project in Noord-Holland heeft als doel om werkzoekende technische vakmensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen en tegelijk ondernemers te helpen hun vacatures gericht te vervullen.
Doordat er veel partijen bij het project betrokken zijn, ontstaan er ruime mogelijkheden tot matchen.
ONDERWERP: HBO/WO
Centre of Expertise Food is een publiek-privaat samenwerkingsverband van vier hogescholen die samen met het bedrijfsleven toegepast onderzoek uitvoeren naar actuele vraagstukken in de voedselindustrie.
Doel is om het onderwijs op de hbo’s beter af te stemmen op de ontwikkelingen in de foodsector. Daarnaast beschikken bedrijven door deze samenwerking sneller over antwoorden of oplossingen.
ONDERWERP: PO/VO
Offshore Experience: spetterende duik in Nederlands jongste maritieme industrie
De Offshore Experience is een nieuw initiatief van het Maritiem Museum in Rotterdam, dat zich daarmee in de wereld van de techniekeducatie begeeft. Het is geen traditionele tentoonstelling, maar een interactieve belevenis die jong en oud meeneemt naar een van de meest toekomstgerichte delen van de maritieme sector: de offshore industrie.
ONDERWERP: PO/VO
Techniek speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Het is belangrijk dat we kinderen daarop voorbereiden en interesseren voor een technische opleiding.
Techniek speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Het is belangrijk dat we kinderen daarop voorbereiden en interesseren voor een technische opleiding.