© WKRU Nijmegen

23 maart 2020

WKRU presenteert overzicht 'Wetenschapseducatie in de woonkamer'

SAMEN MET JE KINDEREN OP ONDERZOEK UIT

Bekijk de verschillende verflagen in de schilderijen van Jheronimus Bosch, maak je eigen DNA en train je computer om verschillende plaatjes te onderscheiden. Het zijn drie voorbeelden uit de top-10 van activiteiten die ouders thuis kunnen uitvoeren met hun kinderen.

Door de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) zijn basisscholen sinds maandag 16 maart gesloten. Daardoor krijgt het overgrote deel van de Nederlandse kinderen onderwijs in de thuissituatie. In de afgelopen tien jaar heeft het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU) samen met leerkrachten en onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc activiteiten ontwikkeld rondom diverse thema’s. Deze worden gebruikt om kinderen kennis te laten maken met wetenschap en een onderzoekende houding te stimuleren. Enkele van deze activiteiten zijn ook goed uit te voeren in de huiskamer of aan de keukentafel met huis-tuin-en-keukenmiddelen. Daarvoor heeft het WKRU een overzicht gemaakt op www.wetenschapdeklasin.nl/thuiseducatie.

Naast de losse activiteiten nodigt het WKRU ouders uit om een thema te behandelen en samen met kinderen op onderzoek uit te gaan. Er kan worden gekozen tussen verschillende onderwerpen op het gebied van het lichaam, gedrag, taal, kunst, cultuur, geschiedenis, natuur en technologie. Het WKRU hoopt op deze manier een aanvulling te bieden in het dagschema van kinderen, die in deze tijden gebonden zijn aan onderwijs in de huiskamer.

De materialen zijn kosteloos beschikbaar en vrij toegankelijk via de bovengenoemde website. Hier zijn ook aanvullende materialen te downloaden of te bekijken