Katapultdag 2020
Livestream
Gerko Dubbink aan tafel bij Harm Edens, presentator en aanjager Katapult

28 oktober 2020

Wij besmetten jongeren met techniek!

Powerspex is gespecialiseerd in oplossingen op het gebied van energie en automatisering. Dit familiebedrijf in Hengelo bestaat 20 jaar en heeft ongeveer 85 mensen in dienst. Belangrijk onderdeel van hun filosofie is zoveel mogelijk samenwerken met jonge mensen. Mede door de familiecultuur lukt het om al vanaf bijbaan een ‘dit is mijn bedrijf-gevoel’ bij jonge mensen te creëren.

De uitstroom in dit bedrijf is laag en de doorstroom van jonge mensen die starten met bijbaan en door groeien naar engineer of een managementfunctie is hoog. Hier werken mensen dan ook gerust 20 jaar. Geen verkeerd recept voor een bedrijf in een sector waar personeelstekort aan de orde van de dag is.

Bij Powerspex doen ze dit door jonge mensen al vroeg binnen te halen. Zij gaan op zaterdag aan de slag in de tijd dat ze anders in de supermarkt zouden werken. "Zo raak je met techniek besmet", aldus Gerko Dubbink, werkzaam bij Powerspex. “Als je van school afkomt heb je al 3000 vlieguren gemaakt.” Hoewel ook hier door corona er veel op afstand wordt gewerkt, halen ze mensen nog steeds naar hun bedrijf en werken daarbij met mondkapjes, scheidingswanden. Hierdoor lukt het om nog steeds te voorzien in stageplekken, waar nu een tekort aan dreigt te raken en om jonge mensen te binden.

Op de Katapultdag op 27 oktober j.l. zat Gerko samen met Marita Alons, docent-onderzoeker bij pps Tech Your Future aan tafel bij Harm Edens, waar zij in gesprek gingen over de huidige situatie, zoals over tekorten in techniek in relatie tot tekort stageplekken. Maar bovenal wat Powerspex bijzonder maakt: een cultuur waarin continu leren normaal is en het voelt als één grote familie. Die leercultuur zit er al lang in bij Powerspex, toch kunnen ze daar ook best wat hulp bij gebruiken. Zo hebben ze pps Tech Your Future geholpen bij het opzetten van de leercultuurscan en kijken ze nu samen hoe ze de scan ook kunnen inzetten.

Ben jij betrokken bij publiek-private-samenwerkingen en zou jij net als pps Tech Your Future ook graag meer mkb-bedrijven willen bereiken, binden en/of helpen? Dan is de kosteloze training van Katapult in het najaar en voorjaar van 2020-2021 iets voor jou. In vijf sessies ga je aan de slag met je aanbod, creëer je een opschalingsstrategie én krijg je begeleiding voor effectieve communicatie richting deze diverse doelgroep. Geef je hier op.

Kijk hier het fragment van de Katapultdag terug, en kijk hier voor een inkijkje bij Powerspex.