Tom Huijben en Cédric Louwers tonen hun uitvinding aan Techniekpact voorzitter Thea Koster en Koningin Maxima

18 november 2021

Wat doet een ScienceMakers Award met je? Drie oud winnaars aan het woord.

Talentontwikkeling en talentwaardering speelt een heel belangrijke rol bij studie-, opleidings- en beroepskeuzes. Vandaar dat in Nederland - én in het buitenland – gedurende het hele schooljaar diverse wetenschaps- en techniekwedstrijden plaatsvinden. Jongeren gaan daarbij, vaak als schoolopdracht, met echte vraagstukken vanuit het bedrijfsleven en overheidsinstellingen aan de slag. De winnaars van deze wedstrijden (in de leeftijd van 10-18 jaar) worden jaarlijks gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards. Nena, Tom en Cédric, drie oud winnaars, aan het woord over de impact.

Nena Slaats is één van de scheikundetoppers van 2019 die de Nationale Scheikundeolympiade won. Samen met Laurens Smulders, Berjan Stouwie en Anna Reinhold mocht ze door naar de International Chemistry Olympiad. Ook daar eindigde ze hoog. Voor al haar overwinningen kreeg Nena een ScienceMakers Award. Inmiddels is ze derdejaars student scheikunde. De eerste wedstrijd in 2016 was een ‘moetje’, een opdracht van de docent scheikunde. Maar toen kreeg ze de smaak te pakken en deed meerdere keren mee. ‘Het is leuk je in een moeilijk vraagstuk te verdiepen. Juist ook met anderen die dat ook leuk vinden. Die ontmoetingen met die andere gelijkgestemden uit al die verschillende landen, waren misschien wel net zo leuk als de wedstrijd zelf. Via LinkedIn kom ik sommigen nog wel eens tegen.’

2021.18.11 Drie oud winnaars sciencemakers blikken vooruit en terug

Nena Slaats (2e van rechts)

Voor Tom Huijben en Cédric Louwers begon het allemaal in 2018 met hun profielwerkstuk voor 6 VWO aan het Van Maerlantlyceum in Eindhoven. Hun modulaire robot voor de ouderenzorg werd door de Radboud Universiteit uitgeroepen tot het beste profielwerkstuk van Nederland. Met die prijs op zak mochten zij in Maleisië en Turkije de strijd aanbinden met engineers uit de hele wereld.  ‘Als je het niveau van alle deelnemers ziet, dan realiseer je je wat voor prestatie je hebt geleverd,’ zegt Tom. Cédric vult aan: ‘In een internationale omgeving moesten we ons product presenteren én de meerwaarde van een zorgrobot over het voetlicht brengen. En dat voor een jury met leden uit landen waar zorg heel anders wordt ingevuld dan in Nederland.’ De heren wonnen beide wedstrijden en mochten zich in 2019 de beste young engineers van de wereld noemen.

Tom studeert inmiddels werkbouwtechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven. En omdat hij had ondervonden hoe belangrijk programmeren voor zijn eigen project was, ontwikkelde hij lesmodules programmeren voor het voortgezet onderwijs. Cédric studeert tegenwoordig fiscaal recht aan Tilburg University. Hun bekroonde projecten staan op hun LinkedIn-accounts en op hun cv’s. De door hun gewonnen prijzen – de Van Melsenprijs en meerdere internationale prijzen - bezorgden hen in 2019 ook de ScienceMakers Award. Dat geeft hen net iets extra’s, merken ze. ‘We worden direct serieus genomen,’ zegt Tom.

2021.18.11 Drie oud winnaars Sciencemakers Award blikken terug en vooruit

Tom Huijben (l) en Cédric Louwers

Sm Logo Pos

ScienceMakers

ScienceMakers is geïnitieerd vanuit het Techniekpact en Rijksoverheid. De organisatie is in handen van hét jongeren en technologie netwerk Jet-Net & TechNet, onderdeel van het Platform Talent voor Technologie.