4 mei 2023

Vrouwen in techniek: stappen zetten naar inclusieve cultuur

Wat moet je doen, om een bondgenoot te zijn voor vrouwen op de werkvloer? Dat is de vraag die deelnemers beantwoordden op 18 april 2023 tijdens sessie 3 van Techniek Inclusief.

Marianne van Loenhout, beleidsmedewerker onderwijszaken bij Metaalunie, heet het gezelschap welkom: ‘Metaalunie behartigt de belangen van zo’n 150.000 mkb-metaalbedrijven. In onze gloednieuwe film kun je zien dat we trots zijn op onze sector. Maar ook wij vragen ons af: met welke uitdagingen hebben vrouwen in de metaalsector te maken? Wat is er nodig voor een inclusieve en aantrekkelijke werkomgeving? Want dat willen we graag als technische sector voor elkaar krijgen, onder andere via het Aanvalsplan Arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie.’

Uitdagingen
Van Loenhout snijdt vervolgens een actueel onderwerp aan: ChatGPT. ‘Interessante ontwikkeling hoor, zo’n artificiële chatbot. Ik heb de vraag ingevoerd ‘Waarom vinden vrouwen het leuk om te werken in de techniek?’’. Daar kwam een vrij compleet verhaal uit: techniek biedt goede carrièremogelijkheden, is heel divers en vaak betekenisvol werk. De bot voegt er nog wel fijntjes aan toe dat er uitdagingen liggen op het gebied van gendergelijkheid en inclusie.

Kortom: werk aan de winkel! Tijdens de kick-off van Techniek Inclusief hadden we al geconcludeerd dat het sterk associëren van techniek met mannen een typisch Nederlands probleem is. Tijdens de tweede bijeenkomst bespraken we het gevolg van deze stereotyperingen: (on)bewuste vooroordelen en discriminatie op basis van geslacht. Nu is het tijd voor concrete tips: wat kun jíj vandaag nog doen om vrouwen in jouw bedrijf vooruit te helpen?

Hoe gedraagt een bondgenoot zich?
Tijdens deze sessie bespreekt Ailsa Leadbetter van VHTO de verschillende kenmerken van een ‘ally’, een bondgenoot. Als je een inclusieve cultuur wilt binnen je bedrijf, hoe zou je je dan moeten gedragen? Ten eerste, een greep uit het artikel ‘Be a better ally’ van Harvard Business Review: 

  1. Lees jezelf in
    Doe je eigen huiswerk. Het kan verleidelijk zijn om vrouwen te vragen naar hun ervaringen. Maar het is niet de verantwoordelijkheid van vrouwen om (steeds opnieuw) het probleem uit te leggen. Lees, kijk, luister. En houdt ook in gedachten: niet elke vrouw heeft dezelfde ervaring.
  2. Erken de voordelen die je zelf geniet
    Aan de mannen in de zaal, is er ooit aan jullie gevraagd ‘Als je zoveel werkt, wat doe je met de kinderen?’. Waarschijnlijk niet, daarom is dit een goed voorbeeld van een privilege. Een goede bondgenoot zijn, vereist het erkennen van de voordelen, kansen, middelen en macht die je als witte man automatisch hebt gekregen, terwijl anderen deze openlijk of subtiel zijn ontzegd.
  3. Zie je iets, zeg dan iets
    Wees alert op wat je ziet in je werkomgeving. Als er dingen gezegd worden die niet kunnen, spreek je dan uit. Oók al is er geen vrouw in de kamer. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ik voel me hier ongemakkelijk bij.”

Wat kun je doen?
Ten tweede staan er in de whitepaper van VHTO (Vrouwen in bèta, techniek en IT Hoe behoud je ze als organisatie?) tips om met het thema aan de slag gaan. Denk aan: zorg voor passende werkkleding, een geschikte kolfkamer en een aparte kleedruimte. Maak rolmodellen zichtbaar. Zet een vrouwennetwerk op en koppel vrouwen aan een mentor.

Ook niet onbelangrijk: zorg voor inclusieve in- en doorstroming en beoordeling. Momenteel verdienen vrouwen in EU 13 procent minder dan mannen. Nieuwe wetgeving moet dit veranderen:  op 30 maart is door de Europese Commissie een wet voor loontransparantie aangenomen. Werkgevers met 100 werknemers of meer worden gevraagd informatie te verstrekken over de loonkloof tussen vrouwelijke en mannelijke werknemers in hun organisatie.