Lasersnijder
Foto: Tetem

21 oktober 2020

Volwassenen volgen thuis workshops 3D printen en lasercutten tijdens MaakMeeMaand

In het kader van de MaakMeeMaand waren er voor volwassenen deze maand uiteenlopende technologische, creatieve en innovatieve activiteiten gepland door heel Overijssel. De aanscherping van de coronamaatregelen vraagt echter om een creatieve oplossing, omdat de fysieke workshops verplaatst zijn naar een moment later dit jaar.

De activiteiten voor kinderen kunnen in beperkte vorm doorgang vinden bij kultuurhuizen, bibliotheken of op scholen. Maar om volwassenen ook kennis te laten maken met de nieuwe technieken en maakprocessen heeft ontwikkelinstelling Tetem, die een belangrijke coördinerende en faciliterende rol speelt in de MaakMeeMaand, een alternatief programma ontwikkeld. Op twee dinsdagavonden kunnen deelnemers, uit alle 25 Overijsselse gemeenten, kosteloos vanuit huis een online workshop lasercutten of 3D printen volgen.

Lablearning@Home webinars
Op dinsdag 27 oktober vindt de eerste Lablearning@Home webinar plaats, waarbij de techniek van het lasercutten centraal staat.

In de online training ‘Lasercut je eigen Art Deco lamp’ maken de deelnemers m.b.v. het software programma Inkskape een eigen ontwerp voor deze schaduwlamp. Het ontwerp kan vervolgens digitaal aangeleverd worden waarna het uitgesneden en met de benodigde materialen toegestuurd wordt, zodat deelnemers de lamp zelf in elkaar kunnen zetten.

2020.21.10 - Volwassenen volgen thuis workshops 3D printen en lasercutten tijdens MaakMeeMaand - 02

Schaduwlamp
Foto: Tetem

Een maand later, op 17 november kunnen volwassenen, met behulp van het software programma Blender, aan de slag met het maken van een 3D ring. Met de opgedane kennis kunnen ze vervolgens ook zelf een ontwerp maken voor een fotolijstje met magneet of een sleutelhanger met smartphonestand. Ook hier wordt het ontwerp, na digitale aanlevering, geprint door Tetem en per post toegestuurd.

2020.21.10 - Volwassenen volgen thuis workshops 3D printen en lasercutten tijdens MaakMeeMaand - 03

3D ring
Foto: Tetem

In het kader van de MaakMeeMaand worden beide workshops (inclusief snijden/printen van het ontwerp) kosteloos aangeboden. Aanmelden voor de webinars die beide avonden van 19:00 - 20:00 uur plaatsvinden en waarna de helpdesk nog tot 21:30 uur beschikbaar is voor vragen via receptie@tetem.nl. Meer informatie over de webinars vind je hier

FabLab
Deelnemers die de smaak te pakken hebben en meer willen weten over deze of andere technieken kunnen vanaf 29 oktober gebruik maken van de vele maak-faciliteiten gericht op de digitale cultuur en maakcultuur in het FabLab van Tetem. Het lab is uitgerust met de nieuwste technieken en technologieën zoals 3D (voedsel)printers, lasercutters, borduurmachines, robotica en domotica. Naast het op maken en programmeren gerichte FabLab, is er ook een Film- & Gamelab waar gewerkt kan worden met bijvoorbeeld de stop-motion techniek, 360 graden films, Virtual Reality en Augmented Reality.

Een deel van het activiteitenprogramma tijdens de MaakMeeMaand is, door de aanscherping van de coronamaatregelen, van oktober doorgeschoven naar november en december. Het volledige programma per gemeente is hier terug te vinden.

De bijdrage van de Provincie Overijssel in het kader van de MaakMeeMaand maakt het mogelijk voor de Overijsselse gemeenten om deel te nemen.