25 februari 2022

Vo-scholieren winnen ruimtevaartwedstrijd en gaan naar NASA in Houston

Op vrijdag 18 februari 2022 vond de finale van ruimtevaartwedstrijd “Countdown to Houston” plaats. De wedstrijd – die jaarlijks door Techniekpact Twente en de United Space School voor Technasiumleerlingen uit de regio georganiseerd wordt - is gewonnen door Bram Knobbe (6 vwo) van de Waerdenborch in Holten en Ryan Olbertz (5 havo) van Bonhoeffer College in Enschede. Zij mogen daarom twee weken lang achter de schermen kijken bij ruimtevaartorganisatie NASA in Houston, Verenigde Staten. 

De finale vond dit jaar, vanwege storm Eunice, online plaats. De finalisten waren de winnaars van voorrondes op de vijf Technasia in Overijssel. In de finale kregen zij de opdracht om na te denken over een nieuwe generatie explorers voor Mars en zijn manen Phobos en Deimos. De finalisten presenteerden hun ideeën over zo’n missie in een Engelstalige video pitch.

Op naar Houston!
De hoofdprijs, een ticket naar Houston, werd gewonnen door Bram Knobbe en Ryan Olbertz. 

  • Bram heeft een nieuwe generatie Explorer ontworpen die op de manen van Mars onderzoek gaat doen naar de herkomst ervan. Hij bedacht een driepotige constructie waardoor zijn explorer zeer wendbaar, flexibel en stabiel is. De jury was onder de indruk van de simulaties van de bewegingsmogelijkheden van zijn explorer.
  • De explorer van Ryan met de naam ROSE is een vliegtuig, aangepast aan de extreme omstandigheden van Mars, dat extreem lang in de lucht kan blijven. Door zo over het oppervlak van Mars te vliegen wordt het oppervlak in kaart gebracht. Op interessante locaties kunnen vervolgens kleine grondstations neergelaten worden voor verdere waarnemingen. Met name de bijbehorende berekeningen om het ontwerp te onderbouwen waren van hoog niveau.

In de tweede helft van juli 2022 gaan zij met 50 studenten van over de hele wereld bij NASA een programma over ruimtevaart volgen. Zij gaan er onder andere astronauten ontmoeten en een bemande reis naar Mars voorbereiden.

Ze vinden het spannend en zien enorm uit naar komend zomer!