9 maart 2021

Via SpaceBuzz krijgen kinderen een nieuw perspectief op onze planeet

In een raket de ruimte in, wie heeft daar als kind nu niet eens over gedroomd? Met de SpaceBuzz, een educatieprogramma van André Kuipers, astronaut en ambassadeur van het Techniekpact, kan deze droom werkelijkheid worden gemaakt. Leerlingen van de Alphense Montessorischool mochten deze week als eersten naar binnen. 

En, dat was niet zonder reden. Een jaar geleden richtte deze school, als onderdeel van het project kosmos, de hal van de bovenbouw in als een ware spaceshuttle. Het plaatje klopte helemaal. Van afgeplakte deuren en ramen tot een levensechte astronaut met helm in de hal en sterren aan het plafond.

De SpaceBuzz is een educatieprogramma gebaseerd op de missietraining van een astronaut. De 4D Virtual Reality (VR) technologie maakt alles levensecht gemaakt en maakt dat leerlingen zelf kunnen ervaren hoe de ruimte er uit ziet. Want juist dat is, wat Kuipers wil: kinderen de aarde door de ogen van een astronaut laten zien. Zo laat hij leerlingen vanuit de hoogte de regenwouden van Borneo bekijken en vertelt dat een groot deel van het regenwoud al is gekapt en dat er daardoor veel land verdwijnt. Maar ook vertelt hij dat ze aan boord altijd zuinig omgingen met energie en water: "zelfs het water wordt gerecycled.’’

Ook de leerlingen van Nicolaas Maesschool in Amsterdam Oud-Zuid hebben de SpaceBuzz-ervaring gehad. Docente Selma Huffener: "Ze vonden de animatie van de landing op Mars behoorlijk tegenvallen. De VR Experience van André Kuipers vonden ze vele malen beter."

Prof. dr. Max Louwerse van de Tilburg University houdt zich bezig met de wetenschappelijke kant van het project SpaceBuzz. Zo onderzoek hij of kinderen er iets van leren. "Hoe lang blijft het in de hoofden zitten? Bij tweehonderd kinderen die wij gevolgd hebben blijkt het zelfs te leiden tot betere leerprestaties."

André Kuipers is ambassadeur van het Techniekpact