25 januari 2024

Uit de praktijk: van ijsmaker naar elektrotechnicus

Neem een kijkje in het leven van Bram (25), een zij-instromer die de sprong waagde naar een baan als monteur energievoorziening-in-opleiding bij EQUANS.

Hij werkte als productiemedewerker in een ijsfabriek, maar na vijf jaar  voelde hij de drang om door te groeien en leren. Bij opleidingsbedrijf Goflex vond hij de kans om zijn carrière om te gooien en begon hij zijn leerwerktraject als monteur energievoorziening-in-opleiding.

Er werd bij NRTO-lid Vakwijs, een landelijke technische opleider, aangeklopt voor een extra vaardigheden programma. In combinatie met een BBL-opleiding, en inzet op de juiste werkzaamheden, is Bram zich razendsnel aan het ontwikkelen tot elektrotechnicus. Daarbij loopt hij vier dagen per week mee met hoogspanningsmonteurs bij EQUANS, waarbij hij werkt aan cruciale uitbreidingen van het elektriciteitsnet en het moderniseren van verouderde installaties.

'Ik wilde doorgroeien en leren, maar dat kon niet in de ijsfabriek', zegt Bram. Nu volgt hij lessen bij het ROC, diverse Vakmodules bij Vakwijs en werkt hij de rest van de tijd aan uitdagende projecten. Zijn werk varieert van het verzwaren van het elektriciteitsnet in Tilburg tot het bijdragen aan trafowissels in Limburg.

Bram draagt niet alleen bij aan de maatschappij door extra capaciteit op het net te creëren, maar ook door duurzame ontwikkelingen mogelijk te maken. Zijn werk zorgt ervoor dat nieuwe bedrijven, zonneparken en windmolenparken kunnen worden aangesloten, en bestaande bedrijven klaar zijn voor een duurzame toekomst.

Met een positieve kijk op de toekomst, zegt Bram: 'Ik denk dat we nog maar aan het begin staan van alle ontwikkelingen. Het is mooi om bij te dragen aan de innovaties op het elektriciteitsnet.' En alsof dat nog niet genoeg is, is hij trots op de gezamenlijke inspanning van zijn team bij het succesvol uitvoeren van uitdagende projecten.

Dit is slechts één voorbeeld van hoe talenten zoals Bram een herstart kunnen maken in de technische sector. Aan de twee belangrijkste voorwaarden voor succesvolle instroom in de techniek van mensen uit andere sectoren is voldaan:

  1. een praktijkgerichte opleiding, met focus op snelle inzetbaarheid, en vervolgens op verdieping in het vakgebied;
  2. een werkgever waar zij-instromers zich welkom voelen en waar men tijd en aandacht besteedt aan een succesvolle integratie.

Vakwijs heeft zichzelf tot doel gesteld hier een belangrijke bijdrage aan te leveren en heeft acht praktijkgerichte vakopleidingen voor zij-instromers opgetuigd. Hiermee krijgen zij-instromers het laatste duwtje om een flitsende start te maken en succesvol door te groeien in hun nieuwe sector. En dat is hard nodig voor de toekomst van Nederland.