9 november 2020

THERE Tech Lab; educatieve technologiehub

“Wat doe jij voor werk?” Een vraag die we veel en vaak stellen. Leg dan maar eens uit wat je doet als je software engineer. Dit en de behoefte om ieder kind de mogelijkheid te bieden om de engineer van de toekomst te worden waren de aanleiding om deze educatieve technologiehub te ontwikkelen, aldus Cansu van Gageldonk, Exhibition Curator van THERE Tech Lab. “We willen laten zien wat je met software kan en doet, maar ook dat je er vragen over kunt stellen”.  

Bij THERE Tech Lab, ontwikkeld door softwarebedrijf JetBrains, draait alles om de modernste technologie. Het bedrijf doet continue aan onderzoek en ontwikkeld samen met Universiteiten en Hogescholen tal van educatieprogramma’s. Van Gageldonk: “Er is in Nederland best een groot aanbod op het gebied van science, maar niet op het gebied van digitale technologie en zeker niet op het gebied van robotisering. THERE Tech lab is uniek, omdat het deze technologie ook toegankelijk maakt voor een jongere doelgroep. Wij hebben hier verschillende humanoïde (red: menselijke) robots en flink wat robotarmen in de opstelling. Hoe cool is dat? We willen met het THERE Tech Lab vooral inspiratiebron zijn voor kinderen, we willen talent naar boven halen en stimuleren. En wie weet ontmoeten wij hier wel onze eigen toekomstige engineer! Als focus doelgroep hebben we dan ook gekozen voor de groep 8 tot 18 jaar. Een heel belangrijke groep. Want, als je iets niet kent, je er geen beeld bij kunt vormen dan is de kans dat je een opleiding in die richting kiest erg klein. We willen er daarom vroeg bij zijn. En laten zien dat technologie heel leuk is, je beste vriend is. Maar ook dat robots – wat iedereen denkt - helemaal niet slim en autonoom zijn. Eigenlijk zijn ze best stom. Als je een autonoom auto zijn route leert bij daglicht zal hij crashen als je hem 's nachts probeert te bedienen.”.

2020.09.11 - There Tech Lab 02

“Voor onze engineers was het echt wat anders, specifiek apparatuur ontwikkelen waarvan kinderen de werking moeten snappen. Ze helpen ook mee in het Tech Lab dat direct aan hun eigen werkruimte grenst en worden ingeschakeld als scholen en groepen vragen om maatwerk. De engineers vinden het leuk om interesse te zien voor hun vak, hun kennis over te brengen maar ook om inspiratiebron voor de volgende generatie te zijn.

2020.09.11 - There Tech Lab 03

“Iedereen van jong tot oud is welkom in het THERE Tech Lab en gaat er wat leren. Want,” zegt Cansu Van Gageldonk een tikkeltje streng. “We mogen dan een commercieel bedrijf zijn, we zijn geen toeristische atratractie, wij bieden educatie. Je leer echt veel over moderne technologie. Ja, je moet zelf aan de slag maar het is wel fun! Hoe het lab verder gaat? We zijn nu drie maanden open. Alles is mogelijk. Met een van onze partnerschips zijn we aan het kijken of we de 3D printer met klei kunnen inzetten voor kunstprojecten. Dus wie weet zie je daar over een tijd wat van terug in het Lab”.

2020.09.11 - There Tech Lab 04

Meer informatie en contact

THERE Tech Lab is een educatief technologie lab waar mens en technologie elkaar ontmoeten. Met als doel is om iedereen te laten zien hoe technologie de wereld beter kan maken. Deze educatieve hub richt zich op het onderwijs met betrekking tot vier hoofdthema's: robotica, AI (kunstmatige intelligentie), 3D printen en AR (augmented reality) & VR (virtual reality). Bezoekers van alle leeftijden kunnen kennismaken met verschillende exposities en installaties rond deze thema's in en expositieruimte van 400 vierkante meter en deelnemen aan verschillende workshops en evenementen. Weten hoe het er uit ziet? Doe dan hier de virtuele tour.

THERE Tech Lab
thefutureisthere.com
Plantage Middenlaan 21, Amsterdam
info@thefutureisthere.com