© Twycer / www.twycer.nl
25 september 2022

Succesvolle 8e editie ScienceMakers Awards 2022

Op woensdag 21 september 2022 heeft weer een succesvolle editie van ScienceMakers Awards plaatsgevonden. In het Philips Stadion in Eindhoven zijn ruim 100 jongeren die uitblinken op het gebied van wetenschap, techniek, maken en uitvinden voor de 8e keer gehuldigd. Ook ontvingen ze een Award voor hun bijzondere prestaties. Dit gebeurde in aanwezigheid van presentator Dennis Weening en PSV-spelers Sávio Moreira da Oliveira & André Ramalho.  

Waarom gehuldigd?
Door heel Nederland - en ook in het buitenland - vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie, maken en uitvinden. Tijdens deze wedstrijden maken jongeren (10-18 jaar) de meest ingewikkelde berekeningen en briljante uitvindingen. Bedenken ze toffe ideeën. Én doen zij geniale ontdekkingen. Sinds 2015 huldigt Nederland dit talent tijdens ScienceMakers Awards.

Tijdens de huldiging hebben de jongeren de ScienceMakers Award 2022 uitgereikt gekregen, die is bedacht en gemaakt door het Fablab in Groningen. 

Hierna vond de Expo plaats waar veel van de ScienceMakers hun project tentoongesteld hebben, en elkaar en de bezoekers volop hebben geïnspireerd.

Een aantal voorbeelden:

  • William, Hanna & Reinard (Van Lodenstein College) wonnen Imagination at Work  met hun onderzoek naar fosfaatrecycling uit afvalwater.
  • De vwo-opdracht van de Bouwend Nederland Innovatieprijs werd gewonnen door het team van Titus, Lisa en Thomas (Technasiumschool Caland Lyceum).
  • Annika en Isa (Corlaer College) wonnen de KNAW Onderwijsprijs, Economie & Maatschappij, met hun onderzoek en naar de psyche van een moordenaar.
  • En Vera en Jordy (SG Groenwald) werden Nationaal Kampioen bij de wedstrijd RoboCup Junior in de categorie “Rescue Line”.

Lees hier meer over de dag. 

Online podium

Vanaf maandag 26 september worden de jongeren ook online uitgelicht. Houd hiervoor de social media kanalen van ScienceMakers Nederland in de gaten (Instagram, Facebook, Twitter).

ScienceMakers ambassadeurs van de technologie

ScienceMakers zijn ambassadeurs voor inventiviteit, voor nieuwsgierigheid, voor ontdekken en voor het volgen van je passie. Deze tijd bewijst nog eens extra dat we al dit innovatieve talent hard nodig hebben om op hoog niveau mee te blijven draaien in de wetenschap, technologie en maken. Nieuwsgierigheid is de voedingsbodem van nieuwe ideeën, creativiteit en vindingrijkheid. Dat leidt tot innovatie. Dat is ook de kracht van ons land. Of nu gekeken wordt naar het watermanagement dat wereldfaam geniet of architectonische hoogstanden die wereldwijd worden ingezet. Aan de basis van deze successen staat goed onderwijs. Aandacht voor wetenschap, technologie en maken op school is daarbij onmisbaar. ScienceMakers zet zich in om jongeren in Nederland hun talenten voor (bèta)techniek en science te laten ontdekken. Zodat meer jongeren gaan kiezen voor een studie en baan in deze richting. ScienceMakers is geïnitieerd vanuit het Techniekpact en Rijksoverheid. De organisatie is in handen van hét jongeren en technologie netwerk Jet-Net & TechNet, onderdeel van het Platform Talent voor Technologie. Met ScienceMakers willen betrokken partijen het belang van wetenschap, technologie en maken in het onderwijs benadrukken en alle jongeren inspireren en enthousiasmeren hun talent hierin te ontdekken.