28 november 2024

Succesvolle 3-luik "Verandering in Werkgeverschap"

Wil je blijven scoren? En wil je een aantrekkelijk, toekomstbestendig bedrijf blijven? Durf dan anders te denken en te doen. Voor jezelf, voor je bedrijf én je team en mensen. Ben je in staat om tijdig en succesvol te veranderen? Wat heb je daarvoor nodig als het gaat om strategie, je organisatie en behoud en ontwikkelen van kennis en vakmensen? En, wat betekent dit voor de skills van de toekomst, ontwikkeling van je medewerkers en teams en je rol als werkgever in dit alles? 

In regio Oost is onlangs het 3-luik "Verandering in Werkgeverschap" afgerond: een boeiende en leerzame reeks van sessies die zich richtte op verschillende essentiële aspecten van moderne organisaties. Denk bijvoorbeeld aan verandermanagement, benutten van menselijk potentieel, leiderschap, bedrijfscultuur, generaties op de werkvloer, talentmanagement, etc.

Elke sessie werd ingeleid door een inspirerende spreker/spreekster en vervolgens een ondernemer die praktijkervaring deelt. Dit zorgt voor een direct toepasbare, realistische blik op de uitdagingen en oplossingen binnen het thema van de bijeenkomst. De interactie met andere deelnemers bood een uitstekende kans om ervaringen te delen, netwerken op te bouwen en inspiratie op te doen. Er is volop van elkaar geleerd!

Verandermanagement – Hoe maak je menselijke organisaties?
Verandering begint bij begrijpen. Verandering is complex. Organisatiestructuur, veranderverleden, motivatie, competentie, betekenisgeving, resultaatgerichtheid, psychologische veiligheid, enzovoorts. Dat heeft allemaal invloed op het succes of falen van verandering. Grote veranderingen zijn spannend, waar moet je überhaupt beginnen?

Gastspreker Jeroen Siebelt heeft iedereen aangezet tot omdenken en enthousiast gemaakt over verandering. Hij deed dit door inzicht te geven in de belangrijkste psychologische en bedrijfskundige aspecten van verandering. Want juist de combinatie visie en veiligheid zorgt voor succes en verandercapaciteit. Verdiep je in je mensen, want: beter begrijpen is beter leiden!

Wat dit concreet betekent in de praktijk werd belicht door gastbedrijf Verbruggen Palletizing Solutions in Emmeloord. Verbruggen gaf openhartig een inkijk in de verandering die zij als organisatie de afgelopen jaren hebben ingezet.

Een nieuwe werkrealiteit: AI is geen technologie, maar een cultuurvraagstuk
De tweede bijeenkomst stond in het teken van AI en werkcultuur. Hoe belangrijk is werkcultuur voor het gebruik van AI en hoe creëer je een mindset in de organisatie die gericht is op de continue en snelle veranderingen die momenteel gaande zijn? Het gaat dus om een cultuurvraagstuk en niet een organisatievraagstuk, was de boodschap van gastspreker Arjen Banach.

Hij deelde waardevolle inzichten over hoe werkcultuur en AI hand in hand kunnen gaan voor een succesvolle organisatie van de toekomst. Vervolgens gaven Arend Luten van Tembo Group en Frank Boer van WIMM aan de hand van stellingen hun voorbeelden vanuit de praktijk.

Hoe een gekke mier de wereld kan veranderen: inspiratie uit de natuur voor samenwerking en verandering
Gastspreker Arjen Postma, Nederlands bekendste boswachter, nam de aanwezigen mee in de wereld van verandermanagement, geïnspireerd door lessen uit de natuur. Hij gaf inzichten uit de natuur als het gaat om menselijk gedrag, samenwerking en verandering die direct toepasbaar zijn in het bedrijfsleven en bracht bedrijven op nieuwe ideeën. De bedrijven gingen open met elkaar in gesprek over hun eigen ervaringen en uitdagingen op het gebied van werkgeverschap.

Arjan Postma's observaties benadrukken hoe een "gekke mier" de wereld kan veranderen door het belang van samenwerking, diversiteit en leiderschap te benadrukken. Door deze principes te omarmen, kunnen organisaties hun effectiviteit en veerkracht verbeteren, net zoals de natuur dat al miljoenen jaren doet.

Peter Cool, directeur Intergas Verwarming BV vertelde hoe zij al duurzame veranderingen hebben doorgevoerd.

Conclusie 
Inzicht begint vaak met herkenning en erkenning van een bepaalde manier van denken over veranderingen. En vervolgens de koers bepalen waar je naar toe wilt. Hoe kun je dan de gewenste verandering realiseren waar ook je medewerkers aan bijdragen en in mee gaan? Dit heeft ook alles te maken met leercultuur. Deze serie schetste een duidelijk beeld van hoe belangrijk het is om de menselijke kant van verandering te omarmen zonder de technologische trends zoals AI uit het oog te verliezen.

Het 3-luik "Verandering in Werkgeverschap" biedt daarmee een mooi platform voor ondernemers en HR-professionals om te leren, reflecteren en concrete stappen te zetten richting een meer wendbare en toekomstbestendige organisatie. Met focus op inspiratie, interactie en delen van ervaringen. Maar ook elkaar stimuleren om anders te denken en te handelen in een omgeving en wereld die continu verandert.

De reeks is tot stand gekomen door een mooie en krachtige samenwerking van de technische branches, O&O-fondsen, Overijssels Vakmanschap, WIMM, Verenigde Maakindustrie Oost, Boost Robotics en de beide clusters Innovatiecluster Nop en IQonIQ. Ook wordt samengewerkt met de arbeidsmarktregio’s.