Studenten op bezoek bij ITER

1 september 2022

Studiereis naar Parijs en Marseille

Blog 

Studenten Technische Natuurkunde uit Groningen gingen in april op studiereis naar Parijs en Marseille. Het is belangrijk dat dit soort reizen georganiseerd worden hierdoor krijgen studenten een beter beeld van de mogelijkheden die ze hebben.

Vanuit onze studievereniging voor Technische Natuurkunde in Groningen, T.F.V. ‘Professor Francken’, is er een commissie gevormd die de jaarlijkse studiereis organiseert. Aan ons de  taak om een informatieve, maar ook leuke reis te organiseren voor geïnteresseerden binnen onze vereniging. Omdat veel van ons erg graag een bezoek wilden maken aan ITER, het grootste kernfusie experiment van de wereld, was de keuze snel gemaakt om naar Frankrijk te gaan.

In het kader van duurzaamheid werd de reis gemaakt met het openbaar vervoer. Op de heenweg naar Parijs hebben we hiervoor een Flixbus geboekt, wat betekende dat we toch wel redelijk vroeg op het station moesten staan in Groningen. Na een lange reis kwamen we aan het eind van de middag aan in Parijs met prachtig weer waar we tijd hadden om even tot rust te komen in het hotel. De volgende dag was meteen een drukke dag, eerst gingen we naar Musée des Arts et Métiers, een museum van kunsten en beroepen. Het gebouw zelf behoorde vroeger tot een klooster en maakte voor een prachtig plaatje bij aankomst. Hier was veel oude meetapparatuur van vroeger te zien, zoals een prototype voor een maanrobot. Daarna was het tijd om met de trein naar Versailles te gaan.

Op de maandag was er voor ons helaas niet veel te doen vanwege Pasen. We hebben die dag in het park gebruncht en de typische toerist uitgehangen in het centrum van Parijs. De dag erna was wel weer vol met interessante dingen gepland. ‘s Ochtends zijn we naar het ACO Sciences Museum geweest iets buiten Parijs, hier werd ons een replica van een voorloper van Cern laten zien. Er werd ons uitgebreid uitgelegd hoe deze werkte en wat ermee werd onderzocht. Daarna was het tijd voor ons om naar Marseille te reizen, dit deden we met de hogesnelheidstrein, we waren binnen drie uur in Marseille. 

20220421 112003

Studenten Technische Natuurkunde Groningen op studiereis

 Mg 9529

De organisatiecommissie v.l.n.r. Charlotte, Lilly-Anne, Mirthe, Berthe, Ciska en Sjoukje

Die dag erna was het eindelijk tijd om naar ITER te gaan! We werden met een bus bij ons hotel opgehaald, toen we bij ITER aankwamen moesten we eerst veiligheidskleding aantrekken, daarna kregen we een presentatie over de voortgang van het experiment en hoe de reactor wordt gebouwd. Daarna kregen we met de bus een rondleiding over het terrein en mochten we ook in het gebouw van de reactor, en zelfs waar de reactor op het moment wordt gebouwd kijken. Dit was natuurlijk erg inspirerend. We kregen ook te horen van de rondleidster dat er elk jaar een paar plaatsen zijn voor een stage, en dat werken bij ITER misschien dus best een mogelijkheid zou kunnen zijn in de nabije toekomst!

Voor de laatste dag stond de Universiteit van Marseille, Aix-Marseille Université en CPPM op het programma. We kregen een uitgebreide campus tour en presentatie over hoe de universiteit omgaat met uitwisselingsstudenten. CPPM is onder gezamenlijk toezicht van CNRS en de Universiteit van Aix-Marseille en is een deeltjesfysica center. Verschillende onderzoekers presenteerde het onderzoek van de teams waar ze in werkte. Zo zagen we de ATLAS CPPM group, KM3NET en de imXgam group. Zij werken allemaal met studenten vanwege de connectie met de universiteit en veel daarvan zijn PhD studenten. En dit zijn niet alleen Franse studenten maar ook uitwisselingsstudenten. Het gaf heel veel inzicht in wat er met deze studie gedaan en bereikt kan worden. Daarnaast omdat deze studie zo ontzettend breed is kan je als student heel veel verschillende kanten op en zijn er vele masters om uit te kiezen. Dankzij de presentaties werd er een goed beeld geschetst welke kanten er waren en welke je zouden kunnen interesseren. Hierna was het een lange reis terug naar Nederland maar iedereen kwam weer vindingrijker terug. 

Het is belangrijk dat dit soort reizen georganiseerd worden en studenten daardoor de mogelijkheden die ze hebben zien, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Zo heeft een deelnemer van een vorige studiereis op deze manier recentelijk een PhD positie weten te bemachtigen in Genève. Studenten worden ook aan het denken gezet over hun eigen toekomst en richting die ze in willen gaan, ook al gingen ze alleen mee op reis omdat het zo’n leuk uitje is. De volledige commissie (Berthe, Mirthe, Ciska, Lilly-Anne, Sjoukje en Charlotte) is trots op de reis die ze hebben neergezet en beloond met een geweldige ervaring. 

Ciska van Elsberg en Sjoukje de Jong

 Mg 9275 Reaktor

De reactor bij ITER