Foto: WorldSkills Netherlands

9 maart 2020

Sander Damsma alweer Nederlands kampioen installatietechniek

Oefening, concentratie en een vaste hand hebben hun vruchten afgeworpen. Sander Damsma (22) uit Meppel heeft vrijdag in Leeuwarden voor de tweede keer op rij het Nederlands kampioenschap ‘sanitaire- en verwarmingstechniek’ op zijn naam gezet. De tweede en de derde plaats in de competitie voor MBO-studenten zijn gegaan naar respectievelijk Tom van den Heuvel uit Heusden (NB) en Joep Stamer uit Ottersum (L).

Damsma heeft het afgelopen week tijdens de Skills Heroes kampioenschappen 2020 opgenomen tegen zeven andere finalisten. De acht finalisten hebben zich in januari van dit jaar, in nationale voorronden, gekwalificeerd.

Vorig jaar heeft Damsma zich weten te plaatsen voor de wereldkampioenschappen. Hij eindigde tijdens de World Skills 2019 in Kazan op de 15e plaats. Die prestatie leverde hem een Medal of Excellence op voor finalisten die in de wereldtop een bovengemiddelde puntenscore weten te behalen.

Bedrijfsleven en beroepsonderwijs: samen werken aan vaktalent

Hoe bereid je je voor op datgene wat op een wereldkampioenschap voor beroepen komen gaat? Dan ga je natuurlijk op trainingskamp, zoals dat in de topsport ook gebeurt. Dat is precies wat Sander Damsma van het Deltion College uit Zwolle heeft gedaan samen met zijn begeleider expert Johan van Dijk. Lees hier een verslag van hun voorbereidingen, wat ervan geleerd werd en hoe het bedrijfsleven en onderwijs met elkaar samen hebben gewerkt om het vakmanschap op een hoger plan te krijgen.   

Tijdsdruk
Alle facetten van de sanitaire- en verwarmingstechniek zijn afgelopen week tijdens de kampioenschappen aan bod gekomen. De finalisten hebben in twee dagen en één ochtend, onder grote tijdsdruk, een cv-installatie, een gasinstallatie en een rioleringssysteem geïnstalleerd. Ook hebben ze koud- en warmwaterleidingen aangelegd. De jury heeft, behalve op de netheid en de kwaliteit van het opgeleverde werk, ook gelet op zaken als efficiënt en veilig werken.

De Nederlandse kampioen volgt momenteel een leerwerktraject bij opleidingsbedrijf IW Noord, Oost en Flevoland in Genemuiden. Daar leert hij het vak van installatiemonteur terwijl hij enkele dagen in de week praktijkervaring opdoet bij leerbedrijf Van der Sluis Installatietechniek. Daarnaast zit Damsma ook nog geregeld in de schoolbanken. Elke maand gaat hij enkele dagen naar het Zwolse Deltion College. Daar krijgt hij algemeen vormend onderwijs in vakken als Nederlandse taal, rekenen en de theoretische vakleer. 

2020.09.03_02 - Sander Damsma alweer Nederlands kampioen installatietechniek

Foto: WorldSkills Netherlands

Damsma is ambitieus. Hij is hij nog lang niet klaar met het zich bekwamen in zijn vak. De jonge Meppelaar wil multidisciplinair kunnen werken en is al begonnen aan een aanvullende opleiding in de elektrotechniek. “Het beroep dat we in de volksmond het loodgietersvak noemen, is sterk veranderd. Er komt steeds meer technologie bij kijken. Zonder stroom kan een pomp immers niet draaien. Op de werkvloer is het daarom heel goed als ik zowel bekwaam en bevoegd ben om sanitair te installeren als de elektrotechniek. Ik ben voorlopig nog niet uitgeleerd dus.”

Europese competitie
De Europese Skills Heroes competities zijn vakwedstrijden voor (v)mbo-studenten. Elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd in ongeveer 50 vakrichtingen. Via voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden kunnen (v)mbo-studenten in de nationale finales komen. Daar strijden ze om de titel beste vakman of -vrouw van Nederland. Finalisten maken kans op selectie voor de Europese competitie EuroSkills 2020. De EK-competitie vindt plaats in september in het Oostenrijkse Graz en opent de weg naar de WK-finale.