23 december 2021

S-TEC versnelt energietransitie in Rivierenland

Schone en betaalbare energie voor iedereen in Rivierenland én genoeg ‘eigen’ vakkrachten uit de regio die helpen om dat mee mogelijk te maken: S-TEC draagt hieraan bij. Met de start, dit najaar, van het Smart Technology Experience Centre (S-TEC) heeft Rivierenland in Tiel een nieuw platform waar burgers en bedrijven die stappen willen zetten in de energietransitie, terecht kunnen. S-TEC helpt met advies, opleiding van vakmensen, voorlichting over actuele bouwoplossingen en contact met lokale technische dienstverleners.

S-TEC is een initiatief van de stichting Smart Technology Experience Centre Rivierenland. Deze stichting wil de energietransitie in de regio Rivierenland versnellen door de krachten van onderwijs, onderzoek, overheid, bedrijfsleven en ondernemende burgers te bundelen. De stichting gaat werk maken van het jaarlijks verduurzamen van minimaal 1.500 woningen en gebouwen in de regio. Dit betekent een verdubbeling van het huidige aantal.

S Tec Logo Met Payoff Cmyk

De stichting S-TEC Rivierenland is opgericht door Bouwmensen Rivierengebied, Energie Samen Rivierenland, Installatiewerk (IW) Midden, het Lingecollege en de WoonWijzerWinkel. Iedere organisatie draagt bij aan S-TEC vanuit de eigen behoefte, expertise, verantwoordelijkheid en het gedeelde belang bij een bredere samenwerking. Partners in samenwerking zijn verder Werkzaak Rivierenland voor instroom van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en ROC Rivor voor de opleidingen mbo 2 en 3 elektro en werktuigkundige installaties en vanaf september 2022 ook de nieuwe mbo 4 opleiding smart building

Alles onder één dak
Inwoners en bedrijven hebben met S-TEC een centrum waar ze terecht kunnen voor maatwerkadvies en een winkel met duurzame bouw- en installatieproducten waar zij voorgelicht kunnen worden over verschillende oplossingen. Ook overheden en organisaties die zich richten op het bouwen, beheren en verhuren van goede woonruimte, zoals woningbouwcorporaties, kunnen via S-TEC aan de slag met de verduurzaming van hun gebouw of woningvoorraad.

S-TEC ontwikkelt zich hiernaast als eventlocatie. Vanaf begin 2022 zullen jaarlijks tientallen workshops, bedrijfspresentaties, kennisdelingsbijeenkomsten, cursussen en/of borrels in het S-TEC gebouw georganiseerd (kunnen) worden. Wie mensen wil verbinden in de energietransitie kan met z’n event in Tiel terecht.

S-TEC draagt ook bij aan het oplossen van het tekort aan energiemonteurs door scholing van techniektalent, het verhogen van (zij)instroom en het bijscholen van bestaande vakkrachten. Alles onder één dak aan de Teisterbantlaan in Tiel.

Opleiden voor duurzame toekomst
Doordat mbo studenten op de onderwijslocatie de producten van leveranciers van nieuwe technologische oplossingen kunnen bestuderen, leren ze over de meest actuele ontwikkelingen. IW-Midden traint in S-TEC zittend personeel van installatie- en elektrobedrijven en Bouwmensen Rivierengebied biedt bijscholing op gebied van verduurzaming aan in S-TEC aan personeel van bouwbedrijven. Voor zij-instromers die via een andere opleidingsrichting, via werk in een andere sector of vanaf HAVO instromen, wordt een programma op maat gemaakt, zodat zij in korte tijd aan de slag kunnen in de energietransitie. Ook voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt worden instroommogelijkheden ontworpen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de opleidingsbedrijven Bouwmensen en IW-Midden, Werkzaak Rivierenland en het Leerwerkloket Rivierenland.

S-TEC is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Regiodeal Fruitdelta.

Meer informatie: www.stecrivierenland.nl

S Tec Gebouw Voorkant Ingang

Bezoekadres: Stichting S-TEC, Teisterbantlaan 1a, 4001 TJ Tiel