Prijsuitreiking SMARTCirculair 2022 - winnaars ROC Tilburg

17 juni 2022

ROC Tilburg wint SMARTCirculair met een groen hart voor Tilburg

Als het aan de studenten van het ROC Tilburg ligt krijgt Tilburg een groen hart met sociale huurwoningen en appartementen van hout omgeven door een groene oase. Het studententeam Bouwkunde presenteerde het ontwerp van een appartementencomplex met zes woonlagen en vijf grondgebonden woningen in opdracht van TIWOS en won daarmee de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge overtuigend. 

 

De tweedejaars studenten presenteerden met verve hun visie op circulair wonen. Met sociale huurwoningen van hout en andere natuurlijke materialen die zorgen voor een gezond binnenklimaat. De buitenomgeving met veel aandacht voor de biodiversiteit zorgt ervoor dat de binnenstad van Tilburg er een eye catcher bij krijgt. Nu is woningcorporatie TIWOS aan zet om het plan te realiseren. De studenten hebben er in hun modulaire opzet rekening mee gehouden dat TIWOS eenvoudig variaties kan aanbrengen in het zeven verdiepingen tellende gebouw. 

 

15 studententeams

Na al die jaren was er eindelijk weer een SMARTCirculair finale met volledige bezetting. In een enthousiaste zaal werden de pitch teams gesteund door hun medestudenten, docenten en managementteams, opdrachtgevers, het bedrijfsleven en overheden.

 

Het werd warm op de TechCampus in Amersfoort waar de finale plaatsvond. Vijftien studententeams lieten zien waar we met de circulaire bouw en gebiedsontwerpen naar toe gaan. Zij lossen met lef en veel innovatiekracht actuele problemen op. Denk aan de woningnood, het verduurzamen van monumenten en industriehallen die een herbestemming krijgen, de grondstoffen uitdaging die steeds meer zichtbaar wordt. Maar ook de sociale innovatie waarin iedereen mee kan doen.

2022.17.06_002 - ROC Tilburg wint SMARTCirculair met een groen hart voor Tilburg

SMARTCirculair 2022 - Finale groepsfoto

Gedurfde ontwerpen

Ruud Koornstra, juryvoorzitter en nationaal energiecommissaris: ‘Dit  zijn spraakmakende en gedurfde ontwerpen die laten zien wat er kan als we anders denken. Om het woningtekort te kunnen verkleinen en door natuurlijke bouwmaterialen toe te passen. Dit team heeft hun ontwerp heel strak uitgelegd en vormgegeven. Een verdiende winnaar van deze zinderende SMARTCirculair challenge. Proficiat jongens, voor het hele team. Fantastisch gedaan.’

 

Coen van Rooyen is jurylid ‘haalbaar en opschaalbaar. Financieel en Constructief. Hij looft de teams en hun docenten want de kwaliteit van de inzendingen wordt elk jaar beter. Coen is directeur van WoningbouwersNL. Een vereniging van woningbouwers die het toenemende woningtekort centraal heeft staan. Van Rooyen over de woningconcepten: ‘Jullie ideeën voor woningcorporaties en gemeenten helpen een stad versneld aan honderden nieuwe, gezonde woningen. Houten hoogbouw is niet nieuw maar jullie geven er een extra dimensie aan met jullie korte bouwtijd, flexibele constructie en groene klimaatpositieve omgeving. De jury was unaniem in het besluit: jullie hebben verdiend deze vijf duizend euro gewonnen.’

2022.17.06_003 - ROC Tilburg wint SMARTCirculair met een groen hart voor Tilburg

Jury SMARTCirculair 2022

De publieksprijs is overtuigend gewonnen door het Techniek College Rotterdam. Dit team begon de campagne al gelijk met studenten op het Zuidplein die het winkelende publiek vroegen om hun stem. En Rotterdam gaf gehoor aan de oproep met honderden stemmen.

Vier Special Awards
SMARTCirculair stelde ook vier special awards beschikbaar van 250 euro. De gelukkigen waren Landstede Harderwijk, het Friesland College, Scalda Vlissingen en Technova College in Ede.

School van de Toekomst
Vijf studenten van het Landstede toverde de oude basisschool de Aquamarijn om tot een circulair, flexibel in te delen, gezonde 'School van de Toekomst' aan het centrum van Zwolle. Een ontwerp waar niet alleen de gemeente Zwolle heel tevreden over is maar ook de directeur van de school. Zowel aan de school als aan de omgeving is gedacht waardoor er nu een uitnodigende ontmoetingsplek voor de buurt kan worden gerealiseerd.

Woningtekort wordt opgelost
Technova College team ‘Horizon’ loste het woningtekort door bestaande woningbouw beter te benutten. Zij kozen voor betaalbare woonconcepten waarin woningen gesplitst worden, uitgebreid met een toplaag en loze ruimten in de wijk benut worden voor honderdduizenden extra woningen. Met Cirkelstad spinner Wytze Kuijper als opdrachtgever gaf het team een beeld hoe zij hun eigen toekomst creëerden. Ouderen kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving en deze betaalbare concepten sluiten moeiteloos aan bij de beleidsvisie die minister Hugo de Jonge. Als woningcorporaties hier massaal op inzetten, creëert dat meer sociale huurwoningen tegen lagere (norm)huren.

Circulair Ambachtscentrum Heerenveen
Het Friesland College verraste zowel opdrachtgever gemeente Heerenveen als de SMARTCirculair jury met hun circulaire ambachtscentrum. Een recycle centrum dat uitgebreid wordt met demontage ruimten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast biedt het centrum ruimte voor onderwijs, kringloop, een tweedehands bouwmaterialen handel en meer. De gemeente is klaar om te gaan bouwen maar moet nog even het gereserveerde terrein definitief stellen.

Poort van Zeeland
Scalda studenten uit Vlissingen kregen de ontwerpopdracht van de provincie Zeeland en Nationaal Park Oosterschelde om een ontwerp te maken als ‘Poort van Zeeland’. Het ‘onthaalpunt’ bij de Oesterdam in Rilland moet een aantrekkelijke toegangspoort worden die toeristen verleidt om even een stop te maken voordat ze verder rijden naar hun bestemming. De beweging van het gebouw symboliseert dat Zeeland zoveel meer is dan zon, strand en zee. Zeeland staat ook voor de strijd tegen het water door de klimaatverandering, de biobased economie en de energietransitie. Innovaties, klimaatuitdagingen en ontwikkelingen krijgen een nadrukkelijke plek in ‘De Zeeuwse Knoop’ en in de verplaatsbare satelliet units die door Zeeland gaan zwerven. En komen de invouwbare units terug naar Rilland dan vormen ze samen met het hoofdgebouw een Zeeuwse Knoop.

Nek-aan-nek race
Wat een inzendingen en wat een presentaties. De jury had lang nodig om tot een eindoordeel te komen. Het gaat ook wel ergens over. ROC Tilburg ontving de cheque van vijfduizend euro. De vier special awards teams – allen derdejaars – gaan met elk tweehonderdvijftig euro naar huis.

Circulariteit in curriculum
De finale van de Bouw OntwerpChallenge is het sluitstuk van de onderzoeks- en projectperiode waarin jong professionals hun visie geven op de toekomst van de circulaire, natuurinclusieve gebouwde omgeving. Frisse blikken die we zo hard nodig hebben als we materialen in de kringloop willen houden en willen leven en werken in een gezonde, klimaatpositieve omgeving. 

Circulariteit komt in het curriculum van de opleidingen Bouw en Infra vanaf schooljaar '23-'24. SMARTCirculair heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. En wat is er nu mooier om studenten en docenten samen op te laten trekken met bedrijfsleven en overheden. Een beweging die nog verder gaat versnellen.

Over de Bouw OntwerpChallenge

In de Bouw OntwerpChallenge strijden multidisciplinaire mbo-studententeams om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende en circulaire ontwerp voor een opdracht van hun opdrachtgever!

Meer informatie via de website van SMARTCirculair