Instroom
Om aan de groeiende behoefte naar technisch geschoold personeel te kunnen voldoen zal de keuze voor een technische opleiding vaker moeten worden gemaakt.
Voor Rilana Kal (29 jaar) begint 2021 goed met een prachtige promotie naar junior monteur en een vast contract bij Baas B.V. Ze werkt alweer twee jaar bij de vestiging Deventer.
Dat had ze enkele jaren terug nooit kunnen denken.
Op haar 21ste haalde ze haar mbo-4 diploma voor Doktersassistente, maar ze realiseerde al snel dat ze toch wat anders wilde. Iets waarbij ze bezig kon zijn met haar handen. Ook wilt ze zich blijven ontwikkelen; vandaag volgt ze bijvoorbeeld de training Installeren laadpalen volgens NEN 3140 VP installeren bij Dirksen Opleidingen.
Ik word monteur
“Ik heb er nog geen dag spijt van gehad dat ik hier aan de slag ben gegaan. Baas is een leuk bedrijf en ik heb toffe collega’s. Het is fijn om hier te mogen werken”, vertelt ze enthousiast. “Ik wist al snel dat Doktersassistente niet mijn ding was. De hele dag binnen zitten achter een pc en de telefoon beantwoorden, daar word ik niet vrolijk van. Eerst wilde ik me laten omscholen naar fietstechnicus. Dat idee was moeilijk uitvoerbaar, want dat is een fulltime studie waarbij je alles zelf moet bekostigen. Toen kreeg ik de kans om als leerling-monteur bij Baas aan de slag te gaan; een betaalde baan, waarbij je het vak in de praktijk leert.”
Start als leerling
Als leerling-monteur heeft ze enorm veel geleerd. “Je hebt vast wel eens zo’n grijze kast in de straat zien staan. Daar zitten kabels in van telecomproviders. Mijn dag bestaat normaal uit het installeren van versterkers in die eindkasten, kabels opnieuw aansnijden en taps voorzien van nieuwe connectoren. Heerlijk werk. Je bent buiten, hebt veel vrijheid en werkt zelfstandig een lijst af. Ik heb mijn SECT-certificaat gehaald, waarmee je mag werken aan kabel tv-netwerken. Aan mijn leidinggevende had ik aangegeven dat ik het leuk vond om meer bij te leren. Dat is het mooie van Baas, je hebt hier allerlei opleidingsopties.”
Slimme samenleving
Baas werkt aan allerlei moderne energie- en datavoorzieningen. Smart X is zo’n compleet nieuwe tak van sport, die nog volop in ontwikkeling is. De X kan trouwens voor van alles staan: een slimme stad, slim warmte winnen of slim energie laden. “Zodoende volg ik vandaag samen met een collega de training voor laadpaal installeren bij Dirksen”, vertelt Rilana.
Hoe installeer je een laadpaal?
Deze training komt voor Rilana en haar collega op het juiste moment. De training duurt twee dagen waarbij theorie en praktijk elkaar afwisselen. “Ik ben niet zo van de theorie”, geeft Rilana gelijk aan. “Toch is het niet moeilijk om de stof te volgen. Na een ochtend met theorie, wordt er ’s middags geoefend met het aansluiten van verschillende merken en typen laadpalen. Ik vind de training heel goed te volgen. De docent gebruikt fijne taal en hij legt het stapje voor stapje uit. Het voelt ook niet raar om wat te vragen.” Ze is erg te spreken over deze training.
Kansrijk werk
Door grote maatschappelijke uitdagingen, zoals de digitalisering en de energietransitie, is er nu, en in de toekomst, veel kansrijk werk te doen in de techniek. “Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als meisje, maar ook voor vrouwen is werken in de telecom heel leuk en interessant”, zegt Rilana. Afgelopen twee jaar werkte ze in Deventer, Zwolle en Assen mee aan het paradepaartje van VodafoneZiggo: de uitrol van Giganet. Samen met collega’s werkte ze aan het project Kaap Hoorn. Kaap Hoorn is een knipoog naar de coördinaten van het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika: ongeveer 55°, 65°. “Wij bouwen wekelijks tientallen Ziggo-straatkasten om van 1000 naar 1200 MHz: klaar voor de toekomst.”
Eerste laadpaalproject
Het Ziggo-projectteam gaat nu verder naar het noorden, naar Groningen en Delfzijl. Of Rilana daarbij is, dat weet ze nog niet. Ze hoopt dit jaar ook haar eerste laadpaalproject te mogen doen. Wat echter als een paal boven water staat, is dat ze haar bestemming gevonden heeft in de techniek. “Techniek is mijn ding. Het is heel fijn om te kunnen doen wat je leuk vindt en vertrouwen van je baas te krijgen. Ik zou in de toekomst mezelf graag nog verder ontwikkelen, zodat ik verschillende soorten technisch werk kan doen. Wie weet ga ik ook een opleiding volgen voor elektromonteur. Ik hoorde net dat dat ook kan bij Dirksen.”
Door grote maatschappelijke uitdagingen, zoals de digitalisering en de energietransitie, is er nu, en in de toekomst, veel kansrijk werk te doen in de techniek. Ook voor vrouwen! Dit artikel is gemaakt om een kijkje achter de schermen te geven van vrouwen die in de techniek werken. We bedanken Rilana Kal, Dirksen Opleidingen en Baas B.V. voor hun medewerking.
Dirksen Opleidingen voor de energietransitie
Welke kennis heb jij nodig om jouw energieprojecten succesvoller te maken? Speciaal voor iedereen die al betrokken is, of gaat starten met een duurzaam energieproject, biedt Dirksen Opleidingen een ruim opleidingsaanbod binnen de energietransitie.
Bekijk het opleidingsprogramma Energietransitie
Werken in de techniek bij Baas
De ruim 600 vakmensen bij Baas werken hard om duizenden mensen, bedrijven(terreinen) en wijken te voorzien van energie, water en data. Baas heeft ook leerling functies beschikbaar voor iedereen die de kneepjes van een (ander) vak in de praktijk wil leren.
Lees meer over werken bij Baas