Bron: Unsplash

17 februari 2023

Publiek-private samenwerking in regio oost: mooie krachtenbundeling leidt tot Regionale Praktijk Academie

Als samenleving en overheid hebben wij nogal wat opgaves op ons bordje waaronder de energietransitie, maar waar hoe komen wij aan voldoende vakmensen om dit voor elkaar te boksen? Ontgroening en vergrijzing zijn een demografisch gegeven. Tijd om in actie te komen!


Dit is een inzending vanuit de Regionale Praktijk Academie. 

De Regionale Praktijk Academie (RPA) wordt een schoolvoorbeeld genoemd van hoe een publiek-private samenwerking er uit moet zien. In 2019 heeft de gemeente Steenwijkerland in samenwerking met de Business Club Steenwijkerland een aantal sessies georganiseerd. Er is geluisterd naar de dagelijkse praktijk van ondernemers, waarbij ook vertegenwoordigers uit het onderwijs en kenniscentra aanwezig waren. Waar loop je tegenaan als het gaat om krapte en mismatch op de arbeidsmarkt? Hoe kom je aan gemotiveerd personeel dat interesse heeft voor techniek? De oplossing ligt niet bij één partij: overheid, onderwijs of ondernemers. Allen zijn onderdeel van de oplossing.

Een groep dappere ondernemers die niet alleen wil praten over de knelpunten, maar ook onderdeel van de oplossing wilden zijn, heeft het heft in eigen hand genomen. Deze groep zet zich samen met de gemeente Steenwijkerland, het Sterk Techniekonderwijs in de regio en het Deltion College in om de Regionale Praktijk Academie voor de branches en bedrijven in de regio op te zetten.

In onderstaand filmpje vertellen leerlingen en leermeesters over hun ervaringen.

Samenwerkingen

De RPA biedt praktijkgerichte scholing op mbo-niveau via de beroepsbegeleidende leerweg, lokaal aangeboden voor jongeren en zij-instromers. De RPA bestaat nu uit opleidingsbedrijven in de installatie- en procestechniek waarin wordt samengewerkt met de leerlingen. Ook gaat RPA samenwerken met OBM Oost en het regionale bedrijfsleven als het gaat om instroom in de metaal/maakindustrie. Daarnaast wordt de samenwerking verkend voor de bouw met Bouwmensen DNWO en voor de (bedrijfs)autotechniek met Defensie.

Leren in de praktijk

Alles in de opleiding staat in het teken van de praktijk. Tijdens de opleiding staan de leerlingen onder contract bij de RPA en worden ze uitgeleend aan de aangesloten bedrijven. Ze mogen zelf kiezen bij welk bedrijf ze willen werken. De RPA faciliteert stages, kijkdagen en meeloopdagen voor de kandidaten, zodat zij een weloverwegen keuze maken. Mocht iemand toch niet helemaal aarden of een andere voorkeur hebben, dan is een tussentijdse wissel ook mogelijk. De loopbaan en begeleiding van de leerling staan bij ons centraal. In de regio werken wij intensief samen met de verschillende vo-scholen.

Wat gaaf is om te zien dat er ook veel mavo- en havo-leerlingen zijn, die liever in de praktijk leren in plaats van in de schoolbanken te zitten. Beroeps Begeleidende Leerwegen (BBL) in de techniek worden steeds aantrekkelijker. Vakmensen krijgen steeds beter betaald en ook de sociale status wordt steeds beter. Er vindt eindelijk een herwaardering plaats. En terecht!

Doe je mee?

De RPA is geen exclusief samenwerkingsverband. Regionale bedrijven mogen en kunnen zich altijd aansluiten. Door onze krachten te bundelen, zijn we sterken. We willen het samen doen!

Want hoe gaaf is het als je kunt bijdragen aan de energietransitie en verduurzaming in je eigen regio? Waarbij je baangarantie, een praktijkopleiding én ook nog een goed salaris krijgt. Wie wil dat nou niet?

Heb je interesse of vragen? Neem dan contact op met projectleider Joël Assenberg via info@regionalepraktijkacademie.nl.

Neem ook een kijkje op www.regionalepraktijkacademie.nl.