1 september 2020

Perspectief in techniek: engineer your career - improve our society

In deze tijd van snelle technologische ontwikkelingen is professionele wendbaarheid essentieel. Beroepsvereniging KIVI biedt ingenieurs een inspirerende omgeving en helpt met het leggen van verbindingen. Ook kunnen leden terecht voor loopbaanmanagement.

Professionele wendbaarheid
Ingenieurs zijn erop gericht om praktische, creatieve en slimme oplossingen te bedenken die het levensgeluk, de gezondheid en ons comfort verhogen. In de huidige tijd van snelle technologische ontwikkelingen, innovaties en transformaties is professionele wendbaarheid essentieel. Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) biedt ingenieurs hiertoe een inspirerende omgeving en helpt met het leggen van verbindingen met elkaar, onderzoek, onderwijs en maatschappelijke vraagstukken. Leden kunnen ook bij KIVI terecht voor hun loopbaanmanagement. Daarvoor heeft KIVI diverse services ontwikkeld. Een daarvan is de Ingenieurscoachservice. Leden die leden helpen.

Leden van KIVI kunnen met vragen over hun loopbaan of persoonlijke professionele ontwikkeling terecht bij de KIVI-ingenieurscoaches. Een mooie mogelijkheid om zich met ervaren professionals verder te ontwikkelen en hun netwerk uit te breiden. KIVI-ingenieurscoaches zijn er niet alleen om ingenieurs bij te staan die een probleem willen oplossen, het kan hen ook helpen zich tot een betere ingenieur te ontwikkelen. Door te sparren met iemand die de juiste vragen stelt, helpt bij het nadenken over jezelf, je kansen en uitdagingen, of die zijn ervaringen wil delen, kan de ingenieur zichzelf blijven ontwikkelen.

Wat wil ik met mijn loopbaan? Hoe wil ik mezelf ontwikkelen als ingenieur en wat zou een goede stap zijn om daar te komen? Ik wil graag leidinggeven, maar ben ik wel uit het juiste hout gesneden om een team aan te sturen? Hoe bereid ik me voor op het sollicitatiegesprek voor de functie die ik ambieer? Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? En hoe voorkom ik dat ik opnieuw verzeild raak in conflicten? Met dit soort vragen lopen we allemaal weleens rond. Loopbaan­begeleiders kunnen uitkomst bieden, maar lang niet elke werkgever voorziet daarin. Of soms is het juist fijn om hulp te krijgen van iemand buiten de eigen (werk)omgeving. Niet een “allround coach” maar iemand die specifieke ingenieursvragen begrijpt, dezelfde “taal” spreekt. Een pool van bijna 100 ervaren ingenieurscoaches staan klaar om te helpen. De KIVI-ingenieurscoach fungeert als adviseur of als vertrouwelijk klankbord maar treedt niet op als bemiddelaar bij het vinden van een nieuwe werkkring of het oplossen van een conflict.

Maatwerk
Wanneer er een aanvraag voor coaching binnenkomt, wordt gezocht naar de best passende coach, liefst iemand die ook niet te ver weg woont. Is de coachee bijvoorbeeld geïnteresseerd in een carrière in het buitenland, dan wordt er allereerst een coach gezocht die daar ervaring mee heeft, doordat hij die stap zelf heeft gezet in zijn loopbaan. Wil de aanvrager een eigen bedrijf starten, dan wordt er een coach met ondernemers­bloed naar voren geschoven. De meeste aanvragen komen van ingenieurs tussen de 30 en 50 jaar oud, maar ook studentleden kunnen terecht bij de KIVI-ingenieurscoach.

De gesprekken die de ingenieurscoach voert met zijn of haar coachee zijn vertrouwelijk en verlopen volgens de richtlijnen die KIVI heeft opgesteld. Een KIVI-ingenieurscoach:

* fungeert als vertrouwelijk klankbord en spiegel;
* vergroot het inzicht in de vakkundige en persoonlijke kwaliteiten en ambities;
* helpt bij formuleren van mogelijke bijdragen die de ingenieur aan de maatschappij kan bieden;
* stimuleert eigen initiatieven van de coachee;
* helpt bij de praktische kant van het solliciteren of het opstarten van een eigen onderneming.

Het inzetten van andere instrumenten
Vaak volstaan een of twee gesprekken met de ingenieurscoach, soms zijn meer contact­momenten nodig. Het komt ook wel voor dat een vraag dusdanig complex is, dat de coachee wordt door­verwezen naar een professionele coach. KIVI heeft ook andere producten en diensten die ingezet kunnen worden bij loopbaanontwikkeling. Zo ontwikkelde KIVI een competentieraamwerk dat handvatten biedt voor een brede, competentie gerichte ontwikkeling voor de ingenieur. De Online Professional Development (OPD)-tool van KIVI is een heel mooi instrument om online een loopbaanplan op te zetten en om de eigen ontwikkeling bij te houden. Hiermee wordt de ingenieur (of student) geholpen zijn/haar doelen te bereiken. Tevens bestaat voor ingenieurs de mogelijkheid om zich te laten registreren als Chartered Engineer, een door KIVI toegekende, internationaal erkende kwalificatie waarmee ingenieurs zich kunnen onderscheiden. KIVI-coaches kunnen helpen bij het inzetten en gebruiken van deze producten en diensten.

Binnen KIVI wordt op dit moment gekeken naar andere manieren om de ingenieurscoaches in te zetten. Zo wordt gewerkt aan een community waar ingenieurs op informatie en hulp kunnen krijgen bij ersoonlijke en professionele ontwikkeling en worden speed­­date­sessies met studenten op Hogescholen en Universiteiten georganiseerd, om studenten te adviseren en hen een bredere blik op hun toekomst te geven.

Voor meer informatie over loopbaanmanagement voor KIVI-leden, zie https://www.kivi.nl/persoonlijke-ontwikkeling/loopbaanmanagement. Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag, stuur die dan aan ingenieurscoach@kivi.nl.

2020.01.09 - Perspectief in techniek: engineer your career - improve our society - KIVI_02_logo

KIVI lidmaatschap en tijdschrift De Ingenieur
Wil jij ook je carrière kansen vergroten, je netwerk uitbreiden en op de hoogte blijven van de laatste trends in tech? Word dan KIVI-lid. Bij KIVI vind je alles om jezelf professioneel te ontwikkelen en mee te doen aan maatschappelijk relevante thema’s. Zo kun je gebruik maken van 400 activiteiten per jaar en van de KIVI-ingenieurscoaches, je aansluiten bij twee vakafdelingen, trainingen volgen bij de KIVI-Academy en ontvang je ons tech magazine De Ingenieur. Studentleden ontvangen De Ingenieur digitaal.