Deelsessie Van mbo naar ICT-carrière - ©TP

24 oktober 2024

Mbo-talent cruciaal voor het oplossen van de ICT-krapte

Tijdens de conferentie Actieplan Groene en Digitale Banen op 2 oktober 2024 leidde de Human Capital Agenda (HCA) ICT een deelsessie over het benutten van mbo-talent in de ICT-sector. Onder leiding van Remco Engels (WE IT en IT verband Zuid-Holland), Eric Nak (Deltion College) en Marieke Duijndam (UWV) werd besproken hoe mbo’ers een oplossing kunnen bieden voor het groeiende tekort aan ICT-professionals.

Verontrustende cijfers
In het laatste kwartaal van 2023 stonden er 26.200 openstaande vacatures voor ICT-functies. Dit tekort is nijpend, omdat het aantal ICT-professionals in sectoren zoals industrie, openbaar bestuur en onderwijs afneemt, terwijl de behoefte aan interne ICT-kennis juist toeneemt. Mbo-ICT-studenten zouden een oplossing kunnen zijn, maar in 2022 ging slechts 36,7% van hen ook daadwerkelijk de ICT-sector in, terwijl 63,3% uitstroomt naar andere sectoren. Of deze uitstromers terecht komen in andere sectoren als ICT-professional is niet duidelijk. Nederland telt in totaal 112.000 ICT-professionals met een mbo-diploma, wat neerkomt op 17% van het totale aantal ICT-professionals. HCA ICT gelooft dat dit er veel meer kunnen zijn.

Het dubbele imagoprobleem van mbo en ICT
Mbo en ICT hebben beiden te kampen met een imagoprobleem. Dit belemmert het benutten van het potentieel dat mbo’ers kunnen bieden om het tekort aan ICT’ers op te lossen. Marieke Duijndam van UWV stelde tijdens de sessie de vraag: 'Zijn er echt tekorten, als er zo’n groot onderbenut potentieel is?'. Ze benadrukte dat veel bedrijven zich blijven richten op hbo- en wo-opgeleiden, terwijl mbo’ers vaak even waardevol kunnen zijn, vooral als er naar vaardigheden in plaats van diploma’s wordt gekeken.

Vaardigheden als maatstaf voor succes
Aan het begin van de sessie werd de aanwezigen gevraagd of ze een mbo-ICT-professional zouden aannemen. De meerderheid stak direct zijn hand op. Voor de enkeling die dit niet deed, werd gevraagd naar de reden. Een deelnemer gaf aan dat voor hem niet het opleidingsniveau, maar juist de vaardigheden van de kandidaat doorslaggevend zijn. Dit idee, dat vaardigheden belangrijker zijn dan diploma’s, werd het centrale thema van de sessie.

Praktijkgerichte omscholing bij Deltion College
Eric Nak van Deltion College deelde positieve ervaringen uit het voorschakeltraject voor mbo’ers, gericht op functies als Applicatiebeheerder of Servicedeskmedewerker. Dit traject biedt een korte, praktijkgerichte opleiding waarmee kandidaten direct aan de slag kunnen. De scholingskosten werden voorheen vergoed door een subsidie vanuit het Ontwikkelfonds van de regio Zwolle, tegenwoordig vanuit het scholingsbudget WW via het UWV. In totaal zijn er inmiddels zo'n 26 werkgevers bij het traject betrokken. Nak noemde het traject succesvol: 70% van de kandidaten (23) werkt nog steeds bij het ICT-bedrijf. Niet diploma’s, maar motivatie en vaardigheden waren doorslaggevend bij het aannemen van de kandidaten. De start van een volgend traject is alweer in volle gang.

'Niet diploma’s, maar motivatie en vaardigheden waren doorslaggevend bij het aannemen van de kandidaten.'
- Eric Nak

WE-IT zet in op een ruime blik
Ook Remco Engels benadrukte het belang van het kijken naar vaardigheden en potentieel, in plaats van strikt naar diploma’s. WE-IT stimuleert de groei van ICT-professionals in Zuid-Holland en is een samenwerkingsverband van overheden, opleiders en bedrijven. WE-IT heeft een mijlpaal bereikt met het omscholen van meer dan 2.000 mensen, waaronder veel mbo’ers, wat bewijst dat er mogelijkheden zijn om de tekorten in de ICT aan te pakken, mits er wordt samengewerkt. De focus verleggen naar IT vaardigheden en soft skills, zoals communicatie en samenwerking, is cruciaal volgens Engels. Daarbij onderstreepte hij dat mbo’ers met hun praktische vaardigheden een waardevolle aanvulling kunnen zijn in het oplossen van de huidige tekorten.

'We stimuleren de groei van ICT-professionals door overheden, opleiders en bedrijven bij elkaar te brengen.'
- Remco Engels

2024.24.10_002 Mbo-talent cruciaal voor het oplossen van de ICT-krapte

Marieke Duijndam, Eric Nak, Remco Engels - ©TP

Betrokkenheid van overheid en bedrijfsleven essentieel
Een van de belangrijkste conclusies van de sessie was dat zowel de overheid als het bedrijfsleven meer moeten doen om mbo’ers een volwaardige plek te geven in de ICT-sector. Marieke Duijndam pleitte voor meer middelen vanuit de overheid, voor oriëntatie op ICT-beroepen en begeleiding voor een zij-instromer, om de transitie te vergemakkelijken. Nak benadrukte daarnaast dat bedrijven hun houding tegenover mbo-talent moeten herzien: 'We moeten zorgen dat bedrijven minder beren op de weg zien en mbo’ers als een waardevolle aanwinst beschouwen.'

Samenwerking als sleutel tot succes
De sessie eindigde met een duidelijke oproep tot samenwerking tussen onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en de overheid. Alleen door samen te werken kunnen we de krapte in de ICT-sector aanpakken, aldus Engels: 'Alleen samen kunnen we dit vraagstuk oplossen.' Voor HCA ICT is het duidelijk dat mbo-talent een essentiële rol speelt in de toekomst van de ICT-sector. Het Actieplan Groene en Digitale Banen biedt een unieke kans om inclusiviteit en diversiteit in de sector te bevorderen en om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen voor de digitale transitie.

Meer informatie

Wil je meer weten over de HCA ICT en onderdeel uitmaken van de beweging? Kijk hier en neem contact met op.

High Impact Pps'en (HIP's)

IT-verband Zuid-Holland, waar spreker Remco Engels projectleider van is, is één van de 15 HIP's binnen het Katapultnetwerk.

Het Nationaal Groeifonds investeert, met het plan "Opschaling van publiek-private samenwerkingen in het beroepsondeerwijs", 210 miljoen euro voor samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven in de regio. Een enorme impuls! Hierdoor wordt het mogelijk dat er gezamenlijk grote stappen kunnen zetten zodat er voldoende én goed geschoolde mensen worden opgeleid voor het mkb.
Zo'n 90 publiek-private samenwerkingen hebben zich verenigd in 15 consortia - zogeheten "High Impact Pps'en of "HIP's" - met de bedoeling samen veel meer impact te gaan maken. 

Op deze pagina vind je een overzicht van alle consortia, en waar ook andere HIP’s te vinden zijn die opschalen in digitalisering. Of bekijk op deze handige netwerkkaart hoe de HIP's verspreid zijn over heel Nederland.