2 mei 2022

Junior Academy - 'Niets mooier dan de jongens te zien opgroeien tot man'

Tijdens de opleiding aan de Junior Academy van Enexis groeien jongeren door van scholier tot werknemer, om als monteur aan de slag te gaan.

Marinika Knoef, programmamanager Future Fit bij werkgeversvereniging WENB interviewde Roy Maurix en Nicky Lukassen van energienetwerkbedrijf Enexis over hun Junior Academy.

Roy Maurix, Teammanager Opleidingen: 'Aan het werken bij een netbeheerder worden zeer hoge veiligheidseisen gesteld, je werkt immers met spanning. Dit vergt een hele specifieke opleiding. De reguliere opleiding sloot niet helemaal aan op het werk in deze specialistische vitale sector. In het verleden werden hiervoor mensen van 18 jaar en ouder opgeleid. Je moet namelijk 18 jaar oud zijn om de verplichte veiligheidsaanwijzingen te kunnen behalen.'

Roy vervolgt: 'De energiesector kent een enorme uitdaging op personeelsgebied: een tekort aan technici, de groei van de werkgelegenheid door de energietransitie en de uitstroom van vele cruciale vakkrachten door het bereiken van de pensioengerechtigden leeftijd. Om nieuwe doelgroepen te kunnen aanboren heeft Enexis enkele jaren geleden het initiatief genomen om de opleiding mogelijk te maken voor scholieren, die net van het vmbo afkomen.

Enexis heeft een bbl-opleiding niveau 3 ontwikkeld, waarin jongeren worden opgeleid tot eerste monteur laag- en middenspanningsdistributie. In deze opleiding wissel je de praktijk bij Enexis af met lessen bij het Koning Willem 1 College (KW1C) voor Zuid-Nederland of het Deltion College voor Noord-Nederland. Na de opleiding kunnen jongeren bij Enexis werken als monteur storings- en wachtdienst.

Zowel het KW1C als Enexis zagen die krapte op de arbeidsmarkt. De opleiding is dan ook tot stand gekomen door Enexis, KW1C en de Bedrijfsschool van Enexis waar de reguliere opleidingen al werden gegeven. Het vak leer je in de praktijk daarom is ook gekozen voor de bbl-constructie.'

Nicky Lukassen, Docent E: 'Het geeft veel voldoening om jongeren hierbij te ondersteunen. Het zijn leergierige jongeren, heel prettig om met hen te werken. Zij maken in deze opleiding echt de omslag van school naar werk. Je leert hen niet alleen vakvaardigheden, maar je werkt ook aan hun persoonlijke ontwikkeling. Elke dag leren zij iets bij en je ziet hen groeien. Ook dagen ze je als docent uit in je eigen ontwikkeling door hun nieuwsgierige basishouding.'

Zowel Nicky als Roy komen uit de praktijk en zijn doorgegroeid tot de rol die zij nu vervullen. De kracht van Junior Academy zit ‘m in de korte lijnen: een luisterend oor voor de studenten en het creëren van leermomenten in een prettige sfeer. Op dit moment zijn er 22 jongeren in opleiding. Komend schooljaar kan er weer een nieuwe groep starten. Op dit moment zijn het allemaal jongens, maar meiden zijn even welkom!

Meer info over de Junior Academy van Enexis vind je hier