2020.17.12 - Je helpt echt iemand verder

'Je helpt iemand verder'

Drie jaar geleden werd in Zeeland gestart met een opleiding hybride techniekopleider. Janine de Witte is een van de afgestudeerden en vertelt hoe zij de opleiding in de praktijk brengt.

Vorig schooljaar rondde Janine de Witte de opleiding tot hybride techniekopleider met succes af. Haar kennis, ervaring en vaardigheden heeft zij al verschillende keren kunnen inzetten. Voordat zij aan het HTO-traject begon zat zij al in de examencommissie van het Scalda, gaf voorlichting op scholen en nam proeven af. “Omdat ik dat werk al deed, kwam ik veel in aanraking met het onderwijs en daardoor werd mijn enthousiasme alleen maar meer gewekt. Vanwege Corona is mijn betrokkenheid bij onderwijsactiviteiten de laatste tijd flink teruggelopen, maar ik vond het echt fantastisch om te doen. Ik werk als opleidingscoördinator bij twee vestigingen van een chemisch bedrijf en kan de kennis die ik tijdens mijn opleiding HTO heb opgedaan ontzettend goed inzetten”.

Met het afronden van de opleiding kwam voor Janine een lang gekoesterde wens in vervulling. “Ik wilde het eigenlijk al heel lang doen. Toen er op mijn werk gereorganiseerd werd, wilde ik op deze manier meer mogelijkheden voor mijzelf creëren. Ik heb het traject als heel positief ervaren. Het was wel pittig om het met mijn baan te combineren, maar ik vond het zo leuk om met jongeren te werken. Tijdens de opleiding leerde je hoe je deze doelgroep kunt bereiken en hoe je je kennis aan hen kan overdragen. Ik heb stage gelopen bij de laboratoriumopleiding bij Scalda en ook heb ik voor de klas gestaan bij de opleiding procestechniek. De groep waarmee ik de opleiding volgde was ook ontzettend leuk en we zijn heel goed begeleid door de docenten van wie we les kregen. We hebben veel geleerd van elkaar. We waren allemaal razend enthousiast over ons eigen vakgebied, maar hebben echt moeten leren hoe dit over te brengen op jongeren”.

Wat Janine betreft was dit het mooiste resultaat van het traject. “Het feit dat een leerling naar je toe komt om te zeggen dat je iets zo goed hebt uitgelegd, dat vind ik fantastisch. Je krijgt dan echt het idee dat je iemand verder helpt en dat geeft veel voldoening. Je leert hoe mensen leren en hoe je iemand kan motiveren. Daar kun je heel veel mee, zelfs als je bijvoorbeeld voetbaltraining geeft. Ik geef veel voorlichting op scholen en hou er van om midden in de energie van jongeren te zitten. Ik probeer zeker ook meiden te stimuleren om voor een opleiding in de techniek te kiezen. Ik merk, omdat meiden dingen toch anders benaderen, dat het zeker van meerwaarde is voor een bedrijf als er niet alleen mannen werkzaam zijn. Het belangrijkste blijft natuurlijk dat je geniet van wat je doet, want dan zit je op je plek”.

Dit artikel is in oktober 2020 gepubliceerd in de Bode