23 december 2021

Hoe een hovenier een belangrijke bijdrage levert aan de energietransitie

Op het Floriadeterrein in Almere tref je de groenste hogeschool van Nederland. Onderwijs en leefomgeving gaan hier hand in hand.

Een mooie opdracht was het voor hoveniersbedrijf de Koninklijke Ginkel Groep, een klimaatneutraal onderwijsgebouw voor de groen afdeling van hogeschool Aeres. Het onderwijs dat hier gegeven wordt richt zich op allerlei aspecten van de groene leefomgeving. Van bedrijfskunde agri-foodbussines, bloemsierkunst tot diverse lerarenopleiding in de groene sector. ‘Van Ginkel kreeg de kans om ‘uit te pakken’ en laten wij heel veel mogelijkheden zien met groen zowel binnen en buiten', aldus projectadviseur Marc de Jager. ‘Niet alleen door de 6 bomen en 2000 planten op het dak, de 2.400 planten in het gebouw en de 11.082 planten die in de gevel verwerkt zijn, maar bijvoorbeeld ook hergebruik van 70% van het regenwater.

Bij de keuze van materialen heeft het bedrijf gezocht naar bijvoorbeeld oude scheepsvloeren die in plaats van verbrand te worden nu de vloeren op het dak vormen of gebruikt zijn in de tuinbankjes. Dit gebouw met de naam ‘Groen Longe’ en het werk van hoveniers laat zien dat de energietransitie voor meer groen is en door meer inzet van groen kan worden bewerkstelligd. De Jager: ‘Het was een mooi integraal ontwerpproces waarbij we vanaf heel vroeg aan tafel zaten met een heel leuk enthousiast team. Omdat de opdrachtgever een hogeschool in onze branche was, was er veel aansluiting tussen het onderwijs en onze producten/diensten.’

Nieuwsgierig geworden naar het gebouw en alle bedrijven die hieraan meegewerkt hebben? Bekijk hier het projectboek of bezoek de Floriade in 2022 waar dit, blijvende, gebouw te bewonderen is.