27 januari 2020

Hoe de metalektrosector talent aantrekt en ontwikkelt

Bij het technische opleidingsfonds A+O Metalektro zijn ruim 1200 bedrijven aangesloten. Allemaal zien zij zich gesteld voor de uitdaging om voldoende bekwaam personeel te vinden én te houden. Hoe zij dat doen? Hieronder een paar voorbeelden uit de praktijk.  

Gezamenlijk lef 
Het wordt steeds lastiger om technisch personeel te vinden. De oplossing? Denken in mogelijkheden, zegt Stephanie de Linde, HR-manager bij Oreel. “Durf in gesprek te gaan met concullega ’s en out of the box te denken.” Samen met twee andere A+O-bedrijven zette ze het voorschakeltraject MOOR op om zij-instromers de techniek in te trekken. Een flinke, maar waardevolle investering. Lees hier verder.  

Succesvol leerwerktraject 
Als specialist in elektriciteitsoplossingen opereert A+O-bedrijf Alfen in het hart van de energietransitie. In 2018 groeide het bedrijf met 37 procent. “De komende jaren willen we echter 40 procent per jaar groeien. We zijn daarom op zoek naar elektrotechnici om die ambitie te kunnen realiseren”, zegt John de Haas, corporate recruiter bij Alfen. “Maar er is momenteel een groot tekort. Vandaar dat we nu zelf zij-instromers opleiden.” Lees hier verder.  

Ga gewoon het gesprek aan 
Hoe vind je als metalektrobedrijf in tijden van krapte voldoende personeel? En hoe zorg je ervoor dat als ze eenmaal in dienst zijn, ze weer niet snel de poort verlaten? A+O-bedrijf MM Metal Recycling laat zien dat een onorthodox personeelsbeleid daarbij kan helpen. “Laat je verrassen door het onverwachte.” Lees hier verder.  

Ga voor meer praktijkvoorbeelden naar de website van A+O Metalektro.