29 januari 2020

Essent en Refugee Talent Hub werken samen aan oplossing monteurstekort

Essent en de Refugee Talent Hub slaan de handen ineen om het tekort aan energiemonteurs op te lossen. Essent zoekt samen met zijn servicepartners de komende jaren meer dan 1.000 energiemonteurs voor het leveren en installeren van energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen. Door het talent van vluchtelingen te benutten, hoopt Essent verschillende vacatures te vervullenDe samenwerking kent in eerste instantie een looptijd van een jaar, zo is te lezen op de website van de Refugee Talent Hub.  

De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar met betaald werk als doel. Zo draagt het talent van vluchtelingen bij aan het oplossen van de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. 

“We moeten in Nederland honderdduizenden woningen door isolatie energiezuiniger maken. Dat is vaak de eerste stap richting verduurzaming. Isolatiemonteurs zijn daarom ontzettend belangrijk.”  
- Thomas Strikwerda, isolatiebedrijf Nederland Isoleert 

“De Refugee Talent Hub werkt inmiddels samen met 29 werkgevers en een groot aantal maatschappelijke organisaties. Bij bedrijven als Accenture, Arcadis en TenneT hebben we al mensen geplaatst. Zo zijn inmiddels ruim 150 vluchtelingen aan een baan gekomen. Wij zijn enthousiast dat we dit nu ook met Essent en zijn servicepartners opstarten.” 
- Wilma Roozenboom, directeur van de Refugee Talent Hub 

Het hele artikel is hier te lezen.  

Eerste stap gezet! 
Op 28 januari vond de eerste Meet & Greet plaats, die Refugee Talent Hub organiseerde in samenwerking met Nederland Isoleert en Flextra. Hier zijn de vluchtelingen met medewerkers van Nederland Isoleert aan de slag gegaan, om erachter te komen wat het werk precies inhoudt en of ze het leuk vinden. Een verslag van deze geslaagde bijeenkomst is hieronder te lezen.  

De Meet & Greet 
Het is net een feestje - midden in een enorme loods met isolatiemateriaal en werkbusjes van het Amersfoortse isolatiebedrijf Nederland Isoleert. De loods is versierd met grote ballonnen en op de oranje geklede statafels staan koekjes, koffie en thee. Verschillende medewerkers van Essent, Flextra en Nederland Isoleert staan wat nerveus met elkaar te kletsen. Straks zal een groep van negen vluchtelingen binnenlopen. Aan de medewerkers de taak om deze groep te enthousiasmeren én te selecteren: wie past er bij de organisatie, en wie niet?  
Natalie (32) werkt sinds mei 2019 bij Nederland Isoleert als HR Business Partner. “De belangrijkste punten zijn dat iemand enthousiast is en handig. Als je twee linkerhanden hebt gaat het ‘m niet worden.” Tijdens de Meet & Greet zijn zowel enthousiasme als handigheid volop aanwezig.  
De deelnemers stellen veel vragen, die Dennis (32), monteur bij Nederland Isoleert, zo goed mogelijk beantwoord. “De meesten waren echt enthousiast en voor mij was het ook leuk. Normaal doe ik dit niet: training geven, maar dat vond ik echt leuk. Met sommige mensen die er waren, zie ik mezelf echt samenwerken.”  
Ronald, werkzaam bij Essent benoemt deze positiviteit: “De collega’s van Nederland Isoleert staan vol trots te vertellen wat hun werk inhoudt en zien deze samenwerking ook wel gebeuren. Het doet dus echt wat.” 

De praktijkopdracht 
Meet & Greets vanuit de Refugee Talent Hub bestaan vaak uit een praktijkopdracht, waarin op informele wijze ruimte is voor de potentiele werknemer om zichzelf te laten zien en met de werkgever in gesprek te gaan. Op die manier kan de vluchteling ervaren hoe het werk er in de praktijk aan toe gaat. Bovendien kan de werkgever beoordelen of iemand de werkzaamheden aankan en bij de organisatie past – zónder in eerste instantie te kijken naar het cv. Daarna is er altijd ruimte om te netwerken.  
Wilma, directeur van de Refugee Talent Hub vertelt: “Veel werkgevers staan te springen om goede mensen, maar kunnen ze niet vinden. Tegelijkertijd zijn er veel statushouders, die dolgraag aan het werk willen. Toch staan veel statushouders aan de kant. Dat heeft een aantal redenen: opleidingen en diploma’s sluiten niet aan op de Nederlandse arbeidsmarkt, cv’s zijn anders opgesteld en er zijn onuitgesproken verwachtingen en vooroordelen. Een oplossing daarvoor is de ontmoeting. Als je elkaar ontmoet vallen veel van deze obstakels weg. Dan kijk je naar de persoon achter het cv.” De praktijkopdracht tijdens de Meet & Greet bij Nederland Isoleert, richt zich op het isoleren van een muur. Daarbij komt veiligheid op de eerste plek. Iedereen moet een koptelefoon, bril, handschoenen en mondkapje dragen. Dan begint het boren van gaten, gevolgd door het vullen van de muur met glaswol. Ook wordt de deelnemers gevraagd of zij een zes meter hoge ladder op willen klimmen. Voordat de deelnemers de ladder opgaan moet een verklaring voor eigen risico ondertekend worden. Geheel zonder gevaren is het dus niet.  
Natalie: “We vragen of ze op de ladder willen klimmen om te testen of ze hoogtevrees hebben. Dat is belangrijk in dit werk.”

2020.29.01_02 - Essent en Refugee Talent Hub werken samen aan oplossing monteurstekort

Een ambitieus doel 
Essent is de grootste energieleverancier in Nederland en bovendien partner van de Refugee Talent Hub. Op die manier probeert Essent haar dochterbedrijven en onderaannemers te faciliteren in het aannemen van statushouders.  
Ronald werkt als communicatieadviseur bij Essent. “Het is onze plicht om te kijken hoe we iedereen aan het werk kunnen krijgen en daarin onze rol kunnen pakken.” Geïnspireerd door succesverhalen van andere organisaties, zoals Arcadis, kwamen Ronald en zijn collega’s op het idee om statushouders in te zetten om bij te dragen aan de energietransitie.  
Ronald: “We hebben in Nederland een verandering door te maken. Alles moet duurzamer. In 2050 moet iedereen CO2 neutraal zijn. Daarvoor hebben we mensen nodig.” Het vinden van mensen blijkt moeizaam te gaan. Essent en haar servicebedrijven zoeken voor de komende twee à drie jaar al minstens 1500 isolatiemonteurs. “We zien dat het heel moeilijk is om monteurs te vinden. Iedereen concurreert met elkaar. Als we zo doorgaan betekent dit dat we die doelstelling van 2050 gewoon niet gaan halen.” Essent zocht de oplossing in het onbenutte talent van statushouders. “Simpeler kan het niet: één en één is drie.”  

Het belang van betaald werk 
Wanneer ik met David, Ibrahim en Ali, drie deelnemers van de Meet & Greet, in gesprek raak, spreken we al snel over het belang van een betaalde baan.  
David: “Ik wil hier actief zijn. Ik ben hier al bijna een jaar. Je kunt de hele tijd als vrijwilliger werken, maar het is niet hetzelfde. Deze positie heeft misschien niets te maken met wat ik eerder deed, maar het is beter dan te blijven en te wachten.” Ibrahim en Ali werken als vrijwilliger bij NewBees.  
Ali geeft aan dat “je voelt dat je integreert in de Nederlandse samenleving door vrijwilligerswerk te doen”. Toch verschilt het doen van vrijwilligerswerk van betaald werk. Ibrahim: “In een betaalde baan heb je veel meer verantwoordelijkheden. Je moet altijd op tijd zijn, maar als een vrijwilliger doe je het maar bijvoorbeeld een keer per week, of een paar keer.” Ook wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het hebben van betaald werk steevast in de top 3 staat van geluksfactoren. En het omgekeerde is ook waar: wie langere tijd geen betaalde baan heeft, participeert minder en voelt zich minder gelukkig.  
David beaamt dat: “Wat het ook is, werken is een structuur en een schema. Ik mis het om ergens op tijd te moeten zijn. Die kleine dingen. Je wil niet zonder structuur leven. Werken is actief zijn, iets doen, integreren en teruggeven aan de Nederlandse samenleving. Het maakt niet uit welke positie het is.” 

Van tandarts naar isolatiemonteur 
Een van de negen aanwezige deelnemers op de Meet & Greet is Yousef (45). Hij is afkomstig uit Syrië en woont nu in Almere. In Syrië was Yousef tandarts, maar zijn vader en opa werkten in de bouwsector. “Ik hou van klussen, timmeren, bouwen, want mijn vader en opa waren ook timmerman en hadden een timmerwerkplaats. Dat heb ik altijd gedaan met mijn vader en opa.” Wanneer ik hem vraag waarom hij nu voor deze baan solliciteert zegt hij: “Ik werd tandarts, omdat ik van klussen hou. Kronen, boren, tanden vullen. Dat is hetzelfde. Het is bouwconstructie en mondconstructie”. Het is een klassiek verhaal: de tandarts uit Syrië kan in Nederland aan de slag als isolatiemonteur. Het klinkt als het niet of slecht benutten van zijn talent. Ik vraag ernaar: “Als je je droombaan kon kiezen, zou dat dan zijn in de bouw of als tandarts?” Yousef: “In de bouw. Ik ben gestart met een nieuw leven en dus ook met een nieuwe baan. Ik ben flexibel. Dit is plan B. Ik heb uitdaging nodig en dit is voor mij wel een uitdaging.”  

2020.29.01_03 - Essent en Refugee Talent Hub werken samen aan oplossing monteurstekort

De follow-up 
Aan het einde van de Meet & Greet spreekt Quincy (Flextra) met Baraa, een van de kandidaten om met hem een vervolggesprek te plannen. Quincy: “Er was een aantal kandidaten heel geïnteresseerd. Dat was heel leuk. Deze mensen willen ook echt werken. Ik zie helemaal voor me dat zij dit werk in de praktijk gaan doen.”  
Baraa (29) uit Syrië vertelt dat hij vandaag een interessante dag vond. “De plek is goed georganiseerd en de medewerkers waren erg aardig. Ik zou hier graag willen werken, want ik kan goed werken met mijn handen.”