23 september 2022

Daniëlle van den Broek winnaar wetenschapsbattle Vuurvliegen 2022

Leerlingen van OBS Tuindorp uit Utrecht hebben vrijdag 23 september 2022 onderzoeker Daniëlle van den Broek van de TU Eindhoven uitgeroepen tot winnaar van de wetenschapsbattle VUURVLIEGEN 2022. Na een spannende strijd met twee andere wetenschappers wist zij het meest helder en overtuigend haar onderzoek over ijsbindende eiwitten aan de kinderen te presenteren. 

VUURVLIEGEN
Centrum JongerenCommunicatie Chemie (C3) organiseert jaarlijks de spannende wetenschapsbattle VUURVLIEGEN waarbij leerlingen uit het basisonderwijs bepalen welke onderzoeker het beste zijn of haar onderzoek voor het voetlicht kan brengen. De achterliggende gedachte is dat wie zijn onderzoek kan uitleggen aan een negenjarige, dat aan iedereen kan. Door deel te nemen aan VUURVLIEGEN leren onderzoekers hun onderzoek helder en overtuigend te presenteren. Tegelijkertijd ervaren kinderen wat een onderzoeker in de chemie precies doet. Tijdens deze derde editie van VUURVLIEGEN pitchten drie onderzoekers hun wetenschappelijke onderzoek voor 150 leerlingen. De kinderen bepaalden via stemming wie de beste presentatie gaf en wie de VUURVLIEG van 2022 werd.

Deelnemende wetenschappers
Voor de genomineerde wetenschappers is de uitdaging om hun wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een helder verhaal voor kinderen:

  • Daniëlle van den Broek is PhD aan de TU Eindhoven. Ze onderzoekt hoe ijsbindende eiwitten werken, en met deze kennis ontwerpt ze nieuwe ijsbinders die geschikt zijn om donororganen te bewaren zonder vriesschade.
  • Leanne de Jager is promovendus aan de Universiteit Utrecht. Ze ontwikkelt een techniek die licht en elektronen microscopie combineert, waardoor ze met een hoge resolutie naar de onderdelen van de cel kan kijken terwijl ze nog in de cel zitten. Hierdoor kunnen er in de toekomst betere behandelingen voor bepaalde ziektes worden ontwikkeld.
  • Roel Bienenmann werkt als promovendus bij de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar stoffen waarmee andere stoffen kunnen worden gemaakt. Bijvoorbeeld hoe hij voor het maken van medicijnen lignine kan gebruiken in plaats van olie.

Lesmateriaal
De presentatie van winnaar Daniëlle wordt vertaald naar aansprekend lesmateriaal voor het basisonderwijs zodat meer kinderen ervaren hoe interessant wetenschappelijk onderzoek kan zijn. De ontwikkelde materialen worden gratis beschikbaar gesteld voor alle geïnteresseerde scholen. Leerkrachten kunnen hiermee gericht aan de slag met onderzoekend leren binnen de gestelde leerdoelen op het terrein van Wetenschap en Technologie.

VUURVLIEGEN is een initiatief van de KNCV en C3.