17 februari 2022

Co-Teach Informatica: ICT-gastlessen voor het vo

Voor wie energie haalt uit kennis overdragen van ontwikkelingen die er spelen binnen het ICT-vakgebied, is er Co-Teach Informatica. Binnen dit project verzorgen technische vakmensen een gastles Informatica op middelbare scholen. Zo nemen zij de leerlingen mee in hun verhaal over hoe digitalisering en nieuwe technologieën het verschil kunnen maken in de wereld van morgen. 

Waarom meedoen?

Nederland heeft te kampen met een oplopend tekort aan informatica leraren in het voortgezet onderwijs. Een groeiend probleem in een digitaliserende samenleving met een grote arbeidsmarktvraag naar ICT-professionals. Co-Teach Informatica is een projectinitiatief waarin scholen het eindexamenvak informatica kunnen aanbieden door een combinatie van projectonderwijs door IT-professionals en een online leerlijn. Ook wanneer een school (nog) geen informaticaleraar in dienst heeft. Co-Teach informatica wordt uitgevoerd door Universiteit Utrecht (als penvoerder), Universiteit Twente en Vrije Universiteit Amsterdam. Dit in hechte samenwerking met de Universiteiten van NederlandVO-raadNLdigitalSLO en vakvereniging i&i.

Wat kan je verwachten als gastdocent?

Als gastdocent help je havo/vwo leerlingen om meer te weten te komen over informatica. Je leert ze meer over jouw vakgebied en probeert hen te verleiden om voor techniek te kiezen. Iedere gastdocent ontvang de Co-Teach Informatica training. Je leert hoe je jouw vak kunt vertalen naar onderwijs en hoe je jouw kennis kan overdragen aan leerlingen. Betekenisvol alsook een zeer leerzame ervaring! De gevraagde tijdsinvestering is circa 60 uur. Veel organisaties kennen regelingen om zich – onder werktijd – in te zetten voor vrijwilligerswerk.

Ervaringen van Co-Teach Informatica gastdocenten

Wil je weten hoe andere professionals Co-Teach Informatica hebben ervaren? Neem een kijkje in het klaslokaal met Hanneke en Klaas, die hun ervaringen deelden met NLdigital.

Meedoen?

Lees meer op www.co-teach.nl. Heb je een vraag of wil je praten over de mogelijkheden? Stuur een mail naar co-teach@uu.nl.