1 oktober 2020

BLOG - De regio in... met Thomas Windmulder

Als projectleider Techniekpact kom je nog eens ergens. Dit keer is het Stadskanaal. Een mooie aanleiding om ook weer eens de oude plekjes van vroeger te bezoeken, en te zien dat ook Stadskanaal is opgestoomd in de vaart der volkeren. Samen met drie collega’s van het ministerie van EZK ga ik de werkwijze van de GAP Academy te bekijken. We gaan daarvoor ook langs bij het bedrijf Witec (witec.nl), waar fijnmechanische onderdelen en high tech componenten worden gebouwd. Echt een goed voorbeeld van techniek in de brede zin.

Omscholing tussen sectoren is essentieel om beter uit de crisis te komen. Wij spreken onder andere met Maarten van der Vlist en Patrick Brouns van GAP Academy. Patrick Brouns is als oud-gedeputeerde van de provincie Groningen vanaf begin af aan betrokken geweest bij deze werkwijze, en was nog steeds zeer enthousiast. De heren laten zien hoe je in Noord-Nederland mensen snel en efficiënt kunt omscholen naar de techniek. Mooie voorbeelden van mensen die hierdoor weer aan het werk zijn en bedrijven die dankzij deze instroom verder groeien.

De GAP Academy is dichtbij Witec gevestigd omdat juist daar behoefte is aan goed technisch personeel. In opdracht van gemeenten in Groningen, Drente en Friesland enthousiasmeert, test en leidt men werknemers op voor de techniek.

Er zijn drie stappen bij de academy. Ten eerste een digitale test: testjeberoep.nl, voor een eerste indruk. Daarna het praktijkassement techniek, waarbij verschillende modules worden aangeboden om gericht een beroepskeuze te maken. En affsluitend het voorschakeltraject dat gericht is op de kansrijke (meestal technische) beroepen. Na deze stappen is er een uitstroomprofiel dat is vastgelegd met de ondernemer en die toegespitst is op de vacature.

2020.01.10 - Blog. De regio in met TW - GAP Academy 02

Stappenplan GAP Academy

Er worden kandidaten aangeleverd vanuit gemeenten, UWV en bedrijven om werkloos-werkzoekenden te enthousiasmeren. Uit de gesprekken blijkt dat men aantoonbaar, (empirisch heet dat in de statistiek), resultaten kan laten zien. Een  werkgever die positieve ervaring heeft komt natuurlijk terug! Het ziet er veelbelovend uit; de aantallen zijn groeiende. 
De startfase verloopt gelijk aan als ik nog ken uit mijn tijd in Twente: Informele contacten tussen bestuurders van dit traject en concrete bedrijven met lef. 

De initiatiefnemers en eigenaren van de GAP Academy willen natuurlijk niets liever dan dat het ministerie van EZK hun traject uitrolt over het hele land. Maar, in deze tijd met van  eigen verantwoordelijkheid MKB, arbeidsmarkregio’s en autonomie van gemeenten, is dat niet zo voor de hand liggend. Wel gingen de initiatiefnemers op bezoek bij staatssecretaris Mona Keijzer. Ook zij ziet de GAP Academy Noord-Nederland als een goed voorbeeld hoe je mensen snel en efficiënt kunt omscholen naar de techniek. "Mooie voorbeelden van mensen die hierdoor weer aan het werk zijn en bedrijven die dankzij deze instroom verder groeien", aldus Mona Keijzer.

2020.01.10 - Blog. De regio in met TW - GAP Academy 03

Tweet van Mona Keijzer (destijds staatssecretaris EZK) over de GAP Academy

We weten sinds kort dat er opnieuw extra regelingen komen om mensen ook tijdens de corona crisis kunnen blijven werken. Tijdens het bezoek werd gemeld dat er vanuit EZK wordt gewerkt aan een regeling waarbij er een opleidingsvergoeding komt van mensen die vanuit overschot beroepen naar krapte beroepen omscholen, deze regeling is in september gepresenteerd. En start formeel vanaf 1 januari 2021. De werkwijze van GAP die een soort ‘proven concept’ is, kan overal worden toegepast. Gewoon door de mensen van GAP te bellen, maar ook door zelf iets vergelijkbaar op te zetten. In de afgelopen maand heb ik al veel mensen uit mijn netwerk kunnen enthousiasmeren. Plannen maken is leuk, maar als je weet dat het in de praktijk goed werk ben je nog gemotiveerder om zaken aan te pakken.

Thomas Windmulder
Senior projectleider Platform Talent voor Technologie

Meer informatie: gapacademy.nl.