5 februari 2021

BLOG - De regio in... met Henk Boes

Vanuit het Platform Talent voor Technologie (PTvT) ben ik actief voor zowel het Techniekpact als de actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen (LLO) van de SER. Twee rollen die elkaar perfect aanvullen, aangezien LLO een belangrijk speerpunt is binnen het Techniekpact. Daarnaast vind je techniek/technologie overal terug in onze samenleving. Dit maakt het absolute noodzaak jezelf te blijven ontwikkelen; je wilt immers wendbaar en flexibel zijn én blijven in de maatschappij. In deze blog zoom ik iop de techniek en neem ik jullie mee op reis door het Techniekpact.  

Omdat iedere regio te maken heeft met andersoortige uitdagingen, wordt binnen het Techniekpact geopereerd vanuit verschillende vijf landsdelen. Sinds 2016 leg ik de verbinding met Landsdeel Oost, bestaande uit de provincies Overijssel en Gelderland. Vanwege de diversiteit van deze regio, vind ik het mooi om hier onderdeel van uit te maken vanuit het Nationaal Techniekpact.  

Vanaf de start bestaat het Techniekpact in Oost uit veel afzonderlijke subregionale pacten. Deze verscheidenheid maakt, dat er veel en vaak nieuwe ideeën en projecten ontstaan om studenten naar de technische sectoren te krijgen en personeel te behouden of in te laten stromen. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de verschillende prioriteiten binnen de pacten. Maar hoe gaat dat nu in z’n werk? In de huidige tijd komt dat vooral neer op bellen en digitale overleggen via Teams. Je hebt er meer dan een dagtaak aan!  

Wat het werk zo interessant maakt is de mogelijkheid om met veel verschillende partners te bouwen aan bestaande en nieuwe projecten. Dit op basis van samenwerking tussen overheid, onderwijs en werkgevers en werknemers.  
Wanneer ik kijk naar hoe alle partners zich optimaal inzetten, dan waan ik mij een snoepwinkel, waar ik mij steeds de vraag stel: hoe kunnen we van al deze verschillende smaken, vormen en kleur de meest optimale zak met snoep samenstellen? Een snoepzak waar je iedereen blij mee kunt maken, en dus gezamenlijk het maximale kunt realiseren!  

Benieuwd naar een greep van de samenwerkingen? Je kunt bijvoorbeeld denken aan:  

  • samen met Brigitte Willemse van de provincie Gelderland werken aan het bereik van nog meer basisscholen om leerlingen nog meer te interesseren voor techniek;  

  • het opzetten van nieuwe van-werk-naar-werk projecten met de technische werkgevers- en werknemersorganisaties; 

  • en het kan zomaar zijn dat je met Michiel Scheffer (oud-gedeputeerde van de provincie Gelderland) en zijn opvolger Peter Kerris vouchers uitdeelt aan vluchtelingen die de kans krijgen om te gaan werken in de technische sector;  

  • met Erdem Bagir, trainee van de provincie Overijssel en gedetacheerd bij PTvT, werken aan provinciale Techniekpactthema’s met als inzet jaarsubsidies voor de Overijsselse pacten; 

  • de afgelopen maanden heb ik samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat opgetrokken om met bestuurders van de technische branches en de voorzitters van de College van Bestuur van de ROC’s in Oost te praten over nog verdere en intensievere samenwerking; 

  • en nog veel meer.  

Het zijn stuk voor stuk prachtige initiatieven en projecten om mee aan de slag te zijn! En als een project stopt, ligt er weer een mooie uitdaging op de loer. Want hoe ontwikkel je deze projecten dan verder op basis van de inzet van de partners? En hoe vorm je dit weer om naar ‘tastbare’ projecten. Want dat is wat je doet binnen het Techniekpact: je bent altijd aan het werk om mooie projecten te begeleiden én nieuwe op te zetten.  

Als kers op de taart kreeg ik in 2020 de mogelijkheid om als sidekick van Dolf Jansen op te treden tijdens onze jaarconferentie, die dat jaar voor het eerst geheel en al in online vorm plaatsvond.  

Al met al kan het niet mooier: je bent bij Techniekpact altijd samen aan de slag voor de techniek!  

Henk Boes 
Senior projectleider 
Platform Talent voor Technologie 

JAARCONFERENTIE TECHNIEKPACT 2021

De Jaarconferentie Techniekpact vindt dit jaar plaats op maandag 14 juni, in het hart van de Food Valley.  De rode draad in het programma: nieuwe bruggen slaan. Tussen onderwijs en bedrijfsleven, mbo en hbo, beleid en uitvoering. En dat dan met een vleugje Food en veel Tech!  De organisatie is net als vorig jaar in handen van de Techniekpact partners van regio/landsdeel Oost.